Předseda Muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi a americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro

Předseda Muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi a americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro Zdroj: ČTK

Boj proti předsudkům Made in USA. Ví velvyslanec, co činí? Raději doufejme, že ne

Jsme zemí Křováků (omlouvám se tímto Křovákům) natolik zaostalých, že zjevně potřebují vysvětlit základní výdobytky moderní civilizace. Jinak se průběh pastorační mise amerického velvyslance v českých zemích ­Andrewa Schapira vysvětlit prostě nedá.

Než přejdeme k jeho poslednímu misionářskému kousku z minulého týdne, připomeňme, co jsou ony výdobytky doby v pojetí americké diplomacie:

Za prvé: Boj za práva homose­xuálů a leseb. Ten se každoročně projevuje duhovým nasvícením americké ambasády a účastí Andrewa Schapira v pražském průvodu homosexuální hrdosti Prague Pride. Pokud se někomu může zdát, že se tím americká ambasáda vlamuje do otevřených českých dveří, je na omylu. Sice oplýváme patřičnou legislativou, chránící práva homosexuálů, a skoro půlka současné vlády se nezabývá ničím jiným než vymýšlením norem narovnávajících nespravedlnosti ve vztahu muž–žena, žena–muž, muž–muž a žena–žena, Andrew Schapiro pravděpodobně nepovolí, až muž s mužem a žena s ženou začnou plodit děti. Neboť dokud takovýto zázrak zrození nenastane, nespravedlnost bude dále vládnout světu.

Druhým základním smyslem existence americké ambasády je tažení proti korupci. To se ovšem bohužel projevuje podobně bizarně jako předchozí boj za homosexuální narovnání. Jednak se Andrew Schapiro schází s představiteli české justice a lobbuje za přijetí konkrétní podoby novely zákona o státním zastupitelství (že by vměšování do vnitřních záležitostí?) a při tom si nachází poněkud zvláštní antikorupční spojence: například ministra financí Andreje Babiše, s nímž se nedávno dokonce sešel v jeho Čapím hnízdě. Což má podobně bizarní symboliku, jako kdyby se cyklista Lance Armstrong stal předsedou mezinárodní antidopingové komise a tenistka Marija Šarapovová její místopředsedkyní.

A do třetice všeho dobrého: ­Andrew Schapiro minulý týden přímo v brněnské mešitě vyjádřil podporu šéfovi českých muslimů, Iráčanu Muneebovi Hassanu Alrawimu. „Zvlášť v dnešní době je nutné dělat vše pro to, abychom čelili předsudkům a podpořili ty, kteří jednají ve jménu míru a dobré vůle,“ prohlásil po „vřelé“ schůzce s Alrawim Schapiro. Abychom tedy lépe pochopili, jak vypadá jednání ve jménu dobré vůle, zde několik vybraných Alra­wiho mírových myšlenek:

Rodiče mohou bít své děti, pokud ty se nemodlí k Alláhovi.

Alláh vznešený říká: Bojujte proti nevěřícím jako jeden muž.

Izrael vede vyhlazovací válku a sio­nismus je ideologie o nadřazenosti Židů nad nežidovskými etniky.

Bojkotujte izraelské zboží. (Což je ovšem myšlenka, pro kterou už Alrawi získal spojence v Evropské komisi.)

Jistě, mohli bychom v sobě vymýtit předsudky a uznat, že bít děti ve jménu Alláha je správné, a přijmout všeobjímající arabskou ideu, že Izrael je třeba vymýtit z mapy světa. Ale já raději zůstávám zaostalým Čechem, jenž přemýšlí o tom, jestli americký velvyslanec v Praze Schapiro jedná v blahé naivitě a nevědomosti, nebo naopak dobře ví, co činí.

Těžko říci, co je horší.