Zemana s Babišem spojuje jedna věc: lež

Zemana s Babišem spojuje jedna věc: lež Zdroj: ČTK

Terezie Kaslová, vnučka novináře Ferdinanda Peroutky u soudu, který rozhodl, že se Zeman za svůj výrok musí omluvit
Jiří Ovčáček po článku Hitler je gentleman pátrá doposud marně
Babišovo Čapí hnízdo, které prý není Babišovo
3
Fotogalerie

Česká politika: Lež jako standard

Hádejte, co má společného Ferdinand Peroutka a dětinosný opeřenec čáp, přesněji jeho hnízdo? Odpověď je jednoduchá: Ty dvě vzdálené entity spojuje bytostná lež. Lež, která se pomalu stává standardem chování českých politiků.

Ferdinand Peroutka napsal, že Hitler je gentleman. Andrej Babiš není majitelem Čapího hnízda. Dva výroky, které by měly otřásat naší politikou. Ve skutečnosti otřásají pouze novinářskou veřejností - její částí - a intelektuální kavárnou, zatímco veřejnost zůstává v naprostém klidu.

Všichni víme, že Ferdinand Peroutka žádný takový článek nenapsal. Jeho neexistenci dostatečně potvrdilo jeho marné hledání, které nebohého Ovčáčka jistě stálo spoustu drahocennému času. Tvrzení se stalo terčem vtipů - v Brně kdosi nastříkal na most nápis „Miloš Zeman je k**da“, po Facebooku koluje obrázek s nápisem fontem a la švabach, kde se stojí: „Miloš Zeman je gentleman. Adolf Hitler.“ Nikdo však - kromě osamělých pravicových novinářů a bezmocných intelektuálů - nekřičí PREZIDENT REPUBLIKY JE LHÁŘ! K ROVNODENNOSTI DEMISI! Nejsou demonstrace proti prolhanému prezidentovi, nejsou masivní celonárodní petice za jeho odstoupení, neděje se nic. Kromě vtipů. Lež se stala legitimní součástí české politiky.

Všichni stejně dobře víme, že Andrej Babiš je vlastníkem Čapího hnízda. Většina medií, dokonce i ty Babišovy, dostatečně jasně popsala, jak Babiš to hnízdo přes svůj Agrofert vlastní. On však - se stejnou nestoudností, s jakou Zeman lhal o Peroutkovi - říká o Čapím hnízdu: „Není to moje. Je to nějaký firmy, která patří do holdingu.“ A všichni samozřejmě vědí, že ten holding patří Babišovi, takže to prohlášení je úplná, nestoudná, průhledná a opravdu trapná lež. A zase nic. Tedy - na naší novinářské frontě je kolem toho (kromě Babišových medií) pěkně rušno, tak si nějak vzájemně potvrzujeme naše opravdu legitimní rozhořčení a pohoršení nad tou lží. I intelektuální kavárna, byť ji nemám v oblibě, je pohoršena. Ale národ zase nic. Nepochodují demonstrace s transparenty BABIŠE DO KOŠE, JE TO LHÁŘ! Nekolují žádné petice požadující rezignaci ministra financí, neděje se nic. Kromě vtipů tedy - ty se na sociálních sítích rojí. Ale kromě srandy se na nějaký odpor proti té totální degeneraci politiky Češi nezmůžou.

Lež se stala integrální, nedílnou a samozřejmou součástí naší politiky, je standardní součástí projevů a prohlášení našich politiků, a my už si na to vlastně zvykli. Národ, který něco takového dopustí, si proto nikoho jiného než Babiše se Zemanem nezaslouží.