Aplikace Peeple

Aplikace Peeple Zdroj: forthepeeple.com

Zleva: Nicole McCulloughová a Julia Cordrayová
Aplikace Peeple
Aplikace Peeple
3
Fotogalerie

Peeple, aplikace na hodnocení lidí. Konečně!

Ďábel si radostí mne ruce. Konečně spatří světlo světa mobilní aplikace, která uživatelům umožní hodnotit lidi, jako my ostatní doporučujeme restaurace či památky. Jeho nástrojem jsou kamarádky Julia Cordrayová a Nicole McCulloughová, jež to celé pojaly veskrze pozitivně. Jen tím dokázaly, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly (a vidinou slávy a bohatství, že, Cordrayová?).

Je říjen 2015 a kamarádky Julia a Nicole zjistily, že když potkají někoho nového, říkejme mu třeba René, musejí se – jak trapné a předpotopní – spolehnout jen na svůj úsudek ohledně dané osoby. Prostě neexistovala databáze, v níž by vás ostatní hodnotili a vy jste mohli vidět, jak oni jsou vnímáni lidmi, kteří už je znají.

Takhle ne! usoudily kamarádky a v pomýlené snaze přinést na svět něco bohulibého vymyslely program, jenž by komukoli umožnil hodnotit kohokoli a kdokoli by si mohl vše číst – váš budoucí zaměstnavatel, spolubydlící, majitel bytu, který si chcete pronajmout, váš nový objev před první schůzkou etc. Zaplaťpánbůh se na ně z mediálních výšin s ohlušujícím hřměním snesli všichni soukromí chránící bohové a děvčata musela start programu odložit a předělat ho.

A teď je konečně tu. Místo hvězdiček dostanete skóre od 1 do 100 v kategoriích vztahů: profesní, osobní, romantický. Místo abyste mohli hodnotit kohokoli bez jeho souhlasu a komentáře se nedaly mazat, nyní musí dotyčný souhlasit s tím, být zařazen do Peeplu, bude mít kontrolu nad tím, co se na jeho profilu objevuje, a – nejdůležitější položka – bude moci svůj profil smazat.

Tak nevím, nějak mi uniká smysl „pozitivní aplikace pro pozitivní lidi“, plná doporučení typu „je to skvělý človíček“, na druhou stranu, rozšíření možnosti házet na spoluobčany špínu je taky bída. Doufám, že si holky svou skvělou appku nechají jen v Severní Americe a na systému iOS a nás, zakonzervované tradicionalisty, kteří věří v nenahraditelnost osobní zkušenosti, nechají na pokoji.