Na červnovou demonstraci proti migraci přinesl jeden účastník šibenici. Soud rozhodl, že tím přestupek nespáchal (ilustrační foto)

Na červnovou demonstraci proti migraci přinesl jeden účastník šibenici. Soud rozhodl, že tím přestupek nespáchal (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Na červnovou demonstraci proti migraci přinesl jeden účastník šibenici. Soud rozhodl, že tím přestupek nespáchal
Demonstrace proti migraci
Demonstrace proti migraci
3
Fotogalerie

Causa šibenice: Zdravý rozum zvítězil!

Obvodní úřad Prahy 1 rozhodl, že nosit na demonstraci šibenice není přestupek. Přestože se ministr vnitra může z rozhodnutí vzteknout, já jsem rád, že úřad rozhodl tak, jak rozhodl. Stran svobody slova je lepší trochu zatnout zuby nad nevkusem než trestat každého pitomce.

Horlivý demonstrant přinesl loni v červenci na demonstraci proti migraci v Praze šibenici, a bylo zle. Pohoršeni byli prakticky všichni - novináři, politici, sluníčkáři, prostatici, prostě - kdo jméno má, byl dotčen. Nyní Obvodní úřad pro Prahu 1 konstatoval, že muž tou šibenicí nespáchal žádný přestupek.

Především musím, než se začtete, objasnit svůj vztah k lidem, kteří nosí na demonstrace šibenice a vykřikují, že někoho chtějí věšet. Považuji takové jedince za kretény a nošení šibenic na demonstrace za idiotismus. Výhružky, že někoho oběsíme, pak považuji za hovadství. Přesto jsem rád, že nosiče šibenic úřad nepotrestal. 

Svoboda slova a projevu je jedna z nejdůležitějších demokratických hodnot, a je správné, když kvůli tomu trochu přimhouříme oko nad nevkusem či grobiánstvím. Je nepřijatelné a trestuhodné, aby někdo vyzýval k násilí či diskriminaci podle etnického či náboženského principu. Vyvádět stylem, že vezmu na demonstraci šibenici, je sice krajně nevkusné, ale je to o několik řádů méně hnusné, než když si někdo napíše na transparent „nějaké etnikum do plynu“. Ano - máme právo být tou šibenicí pohoršeni a znechuceni, máme právo nazývat jejího nosiče kreténem, ale jeho „provinění“ rozhodně není tak nebezpečné, aby za něj musel být trestán.

Když fotbaloví fanoušci řvou Jude Slavia, je to o kus horší, v tom výkřiku je etnická zášť. Přesto se v podstatě taky nic neděje, a to ten pokřik znám i já, co nikdy nebyl na fotbale. Takže se o něm ví celonárodně. Proto je dobře, že se Praha 1 nenechala strhnout k politicky korektní štvanici a vyhodnotila přinesení makety šibenice na demonstraci jako sice nechutnou, ale v podstatě kravinu. Ne jako přestupek. 

Takže toto je jeden z mála mých textů, kde chválím úředníky. Zcela vážně. Kvůli svobodě projevu totiž musíme občas skousnout i drobný nevkus, to je nevyhnutelná daň z té svobody.