Terezie Kaslová v rozhovoru s médii. Soud jí dal za pravdu a nařídil prezidentovi omluvu. Mluvčí Hradu oznámil, že se prezident odvolá

Terezie Kaslová v rozhovoru s médii. Soud jí dal za pravdu a nařídil prezidentovi omluvu. Mluvčí Hradu oznámil, že se prezident odvolá Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Ferdinand Peroutka v exilu
U hrobu novináře Ferdinanda Peroutky v Praze se konalo 16. dubna vzpomínkové setkání při příležitosti výročí jeho úmrtí (20. dubna 1978). Na snímku vlevo je držitel Ceny Ferdinanda Peroutky Jiří Peňás, vpravo vnučka Peroutky Terezie Kaslová.
Terezie Kaslová, vnučka novináře Ferdinanda Peroutky
4
Fotogalerie

Peroutkova vnučka píše pro Reflex: Kdyby byl Miloš Zeman gentleman, už dávno by se omluvil

Ferdinand Peroutka byl můj dědeček. Ferdinand Peroutka byl ovšem také český spisovatel, dramatik a publicista. Odborníky je považován za nejvýznamnějšího představitele české demokratické žurnalistiky.

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu na loňské konferenci „Let My People Live!“ uvedl, že Peroutka byl fascinován nacismem a že to dokládají dva texty. Jeden neexistuje vůbec, a marně ho po nocích hledal jeho mluvčí, a druhý napsal někdo úplně jiný. Prezident prý chtěl poukázat na selhání intelektuálů v krizových situacích. Vybral si ale velmi špatný příklad, navíc podložený neexistujícími důkazy.

Dědečka jsem nikdy osobně nemohla poznat. Narodila jsem se až poté, co on musel odejít do exilu. A já cestovat nesměla. Komunistický režim nám vzájemné poznávání a soužití znemožnil.

Přesto, a možná o to víc, se mě výroky prezidenta hluboce dotkly. Označit Peroutku za člověka, který byl fascinován nacismem, je nehoráznou urážkou muže, který strávil celou druhou světovou válku v nacistických koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. Pravda, s krátkou přestávkou. To když ho nacisté převezli z koncentráku do Prahy a K. H. Frank a Emanuel Moravec mu nabídli svobodu: pokud se opět ujme vedení časopisu Přítomnost, ale v jejich službách. Prezident Zeman přiřkl fascinaci nacismem muži, který si zachoval mravní integritu a statečnost i v tragických časech a nabídku odmítl, i za cenu návratu do koncentračního tábora. Kdo z nás by to dokázal?

Marně jsem přemýšlela a vlastně stále přemýšlím, proč prezident tuto nesmyslnou lež vypustil. Byl to jen nevědomá hloupost? Nebo je to cílené navážení se do intelektuálů a do novinářů všeobecně? Pan Zeman novináře nemá rád a byl prvním, kdo je začal veřejně urážet tím, že o nich mluvil jako o žumpách a hnoji. Je tato urážka jen jakýmsi pokračováním trendu? Nebo snad prezident škodolibě usiluje o diskreditaci intelektuálních ikon a spoléhá na to, že jeho slova nikdo nezpochybňuje, natož kontroluje?

Záležitost je o to smutnější, že osočil člověka, který se už sám nemůže bránit. A o to smutnější, že tato slova byla pronesena v souvislosti s holocaustem, během něhož zemřela i část mojí rodiny. Proto jsem se rozhodla, že se tvrzení prezidenta Zemana postavím. Jsem přesvědčená, že nemůžete jen tak někoho bezdůvodně urážet, aniž byste za to museli nést následky.

Nežádala bych omluvu za vyslovený projev nesouhlasu s Peroutkovými myšlenkami. Každý má právo na svůj názor. Soudím se kvůli nepravdivému, nespravedlivému a škodlivému nařčení, rádoby podloženému fakty, z úst hlavy státu.  Proto, že svoje slova pronesl Miloš Zeman na oficiální akci, kde byl představen a uváděn jako prezident, míří právní forma mé výtky formálně na stát. Nejsem nepřítelkyní státu, ale jsem nepřítelkyní lží.

Na začátku jsme se sestrou, synovcem a mými dětmi zvažovali, zda budeme chtít peníze, které by získalo Sdružení Ferdinanda Peroutky. Ale na kolik si člověk cení čest někoho jiného? To se přece nedá vyčíslit. Nechceme tedy ani korunu. Jde nám o omluvu a očištění Peroutkova jména. Soudit se není něco, co mě baví nebo v čem se nějak vyžívám. Naopak, je mi to z duše protivné. Nemůžeme ale stále nad vším mávat rukou, ustupovat před hulvátstvím a říkat si, že nemá cenu se tím zabývat. Pro mne existují hodnoty, na jejichž obranu se musíte postavit. A čest slušného, odvážného a charakterního muže, mého dědečka, je pro mě a mou rodinu jednou z těchto hodnot.

Peroutka nenapsal text Hitler je gentleman, jak tvrdí prezident, vím to nejen já a znalci jeho díla, ale dnes už to ví i soud. A vím také jedno: kdyby byl Miloš Zeman gentleman, už dávno by se omluvil.