Čína je pro Evropany skutečným zážitkem (to je původní popis fotografie ze stránek magistrátu).

Čína je pro Evropany skutečným zážitkem (to je původní popis fotografie ze stránek magistrátu). Zdroj: Praha.eu

Pražský magistrát propásl šanci: vyměnit s komunisty Brusel za Tibet

Po jistých peripetiích přece jen pražské zastupitelstvo odsouhlasilo sesterskou smlouvu s Pekingem. Jako přílepek vládci hlavního města podepsali, že Čína je jednotná a patří do ní i Tchaj-wan, Tibet atd. Ale jednu šanci promarnili.

Zastupitelé tím nepochybně zajišťují lepší budoucnost, nejen pro SK Slavia, J&T, Travel Service a další firmy, které si Čína - hlavně díky obratné obchodní diplomacii prezidenta Miloše Zemana – nedávno pořídila. K lepšímu bytí Pražanů a Čechů přispěje jistě i nová přímá linka Sichuan Airlines z Čcheng-tu do Prahy, jejíž první vlaštovka včera přiletěla.

"Obě strany budou v souladu s principy reciprocity a vzájemného přínosu realizovat různé druhy výměn a spolupráce za účelem zajištění všeobecného rozvoje a prosperity," prezentovala primátorka Krnáčová dohodu.

Jako důkaz dobrých úmyslů 35 z 65 pražských zastupitelů (ANO, ČSSD, KSČM a část ODS) souhlasilo i s bodem o uznání jednotné Číny. Praha tím potvrdila politiku Prahy, tedy České republiky, protože to evidentně bylo z nějakého důvodu potřeba.

Ale když už ta reciprocita, měli pražští zastupitelé taky něco chtít. Nejlépe závazek, že Čínská lidová republika respektuje, že Česká republika je suverénní, jednotný a nezávislý stát, jenž nepodléhá žádnému diktátu, a už vůbec ne Bruselu, zejména, ale nikoli pouze, pokud jde o přerozdělovací uprchlické kvóty či pomoc zadluženým členům eurozóny. Praha by tím získala silnější mandát do Bruselu, než jaký si uměle vytvoří Viktor Orbán uprchlickým referendem.

PS: Výjimečně pobavila i ČTK, která svou běžnou veřejnoprávní zprávu ukončila tímto odstavcem: „Kuriozitou dnešního jednání bylo ukončení diskuse dříve, než začala. Navrhl to zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti). 'Dovolím si shrnout, co zazní: ODS odsoudí komunistický režim, TOP 09 zmíní odkaz Václava Havla, Trojkoalice bude mluvit o Tibetu, KSČM o zločinech kapitalismu, ANO zmíní ekonomický přínos, ČSSD podporu zahraniční politiky vlády, Tomáš Hudeček řekne, že je proti, a proto bude hlasovat pro, a piráti řeknou, že tu nechtějí čínský internet,' řekl. Zastupitelé následně ukončení debaty odsouhlasili.“