Norská sociálka je pro populisty vítaný terč.

Norská sociálka je pro populisty vítaný terč. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Další „norská kauza“ ze strany aliance české národní hlouposti

Sotvaže utichla kauza rodiny Michalákových, přišli čeští odpůrci norského sociálního systému s dalším případem. Podle nich byla odebrána milujícím rodičům několikaměsíční holčička – jako z udělání na Štědrý den. Prý proto, že nenavazovali kontakt. Jako by mimochodem byla zatajena informace o tom, že otec dítěte je Nor, takže se celý případ zase vydával za bezpráví na bezbranném českém člověku.

Lidé, kteří byli ochotni tvrdit,  že je to pravda, uspořádali demonstranci před ambasádou norského království. Byli mezi nimi europoslanci Tomáš Zdechovský a Petr Mach, poslankyně Jitka Chalánková, prezidentská kandidátka Táňa Fischerová nebo senátorka Zuzana Baudyšová. Nikdo z nich se doopravdy neobtěžoval zjistit, jak je to ve skutečnosti.

Jak tedy? Podle norského tisku jde o dítě, které se narodilo těžce geneticky poškozené s nefunkčními ledvinami, dvěma dělohami, čtyřmi vaječníky a nejspíš i poškozeným mozkem. A že matka dítěte už v listopadu, kdy bylo zřejmé, že rodiče mají potíže, nereagovala na nabídku pomoci ze strany českého státu.

Daleko efektivnější totiž bylo předhodit médiím příběh jako vystřižený z červené knihovny o nebohých rodičích, kterým zlá norská sociálka vytrhla kojence z náruče zřejmě právě v době, když usedali ke stromečku (protože sociálka nikdy nespí). Česká média „informovala“ o bezpráví, diskuse jely na plné obrátky a jako leitmotiv se neustále objevovala údajná snaha neplodných Norů osvěžit špatný genofond krásnými českými dětmi, případně pěstounský byznys, duch nacistického lebensbornu, "juvenilní justice" čili spiknutí neplodných homosexuálů a další paranoidní představy. To vše o zemi, kde demokratické instituce fungují.

Lékaři přitom potvrdili, že se rodiče opakovaně dotazovali na možnost ukončení léčby (tzn. ukončení života dítěte), což je vyděsilo. Kromě toho prý byli péčí o dítě vyčerpaní a stávalo se, že dceru, která měla podstoupit dialýzu, do nemocnice nepřivezli.

V České republice probíhá rozsáhlá protinorská kampaň. Má stejný základ jako kampaň proti uprchlíkům, či „vlastenecké“ tažení před prezidentskými volbami proti knížeti z Orlíku, který neumí zpívat českou hymnu a má na zámku hákové kříže. Klíčové slovo je nacionalismus.

Je to spontánní nacionalismus, nebo za těmito kampaněmi někdo stojí? Nevíme jistě, jen tušíme. Podobně jako Zdechovský s Machem a další totiž mluví také Kreml, který vynakládá nemalé prostředky, aby dokázal škodlivost norského sociálního systému. Rusku, zemi s předpotopním sociálním systémem, leží bohatí a proatlantičtí Norové v žaludku.

A jejich soudy naštěstí nefungují tak, jak si přestavuje Zeman se Zaorálkem, tedy že kdokoliv zvenku bude moct ovlivňovat nezávislá řízení. Naštěstí pro všechny ty děti, o které jde. Je nemyslitelné, aby král Harald V. či premiérka Solbergová zvedli telefon a pokoušeli se zvrátit rozhodnutí několika nezávislých instancí jen proto, aby měli otravné Čechy z krku. Ani nikoho nedonutí předat spisy dětí z citlivých kauz k prostudování, jak se domnívá europoslanec Zdechovský, který si myslí že z titulu své funkce může lézt do cizích osudů a lidských tragédií. Tak to zaplaťpánbůh v Norsku nefunguje.

Čeští svatouškové vedoucí džihád proti Norsku by udělali lépe, kdyby se zasadili o to, abychom nebyli jednou z nejhorších zemí v Evropě co do počtu dětí v ústavní péči, novorozenců bez rodin a – ano – odebírání dětí z malicherných příčin.

Proč se o to vlastně nezajímají, není složité. Nezískali by tím totiž tolik politických bodů, jako když se svezou na vlně populismu, která nikoho nic nestojí a přináší dosud nevýznamným politikům publicitu. Že za tím jsou děti, které si prošly peklem na zemi, nebo je jejich život už tak dost složitý, je jim úplně jedno. Dokud bude aliance české národní hlouposti fungovat zleva, zprava i z Hradu, můžou na tom pořád ještě vydělat.

Autorka je spisovatelka a režisérka

Bojovnice za práva dětí Baudyšová (70) končí v Senátu. Trápí ji Parkinsonova choroba >>>