Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babiš je kovaný marxista - leninista!

V neděli po poledni jsem se rozplakal při pořadu Otázky Václava Moravce. Plakal jsem dojetím a sentimentem, připomínkou mládí, stříbrného větru a nekonečně pevných erekcí. Andrej Babiš totiž začal hovořit o žvanění v Parlamentu.

Jakožto člověk, který prvních dvacet pět let života strávil v socialismu a za socialismu také studoval na vysoké škole, mám za sebou státní závěrečnou zkoušku z marxismu - leninismu. To tenkrát bylo povinné. A já, jak jsem v mládí četl opravdu všechno, jsem pár Leninových děl skutečně i ne snad přečetl, ale prolistoval. A proto dobře vím, že soudruh Lenin označoval parlament jako žvanírnu, a komunismus hlásal jako efektivnější a spravedlivější způsob řízení společnosti, než parlamentarismus - onu žvanírnu.

Koukal jsem na Otázky a sledoval, jak se pan ministr Babiš rozohňuje. A s pobavením jsem hodnotil formální stránky jeho projevu - hádající se trhovec. Pak mne ale pan ministr dostal do kolen. Přesně v 31.20 záznamu (k vidění zde) totiž prohlásil, že dnešní český parlament nemá pravidla a že tam poslanci při obstrukcích žvaní. A já se rozplakal, protože mi Babiš tak připomněl Lenina, že jsem se rozněžnil nad svým ztraceným mládím a nevinností.

Pak mi došlo, že podobnost nebude náhodná - pan ministr jistě prošel nějakým stranickým školením a bude mít nejméně VUML - Večerní univerzitu marxismu - leninismu. A že se prostě i nyní, v době, kdy Lenina již čte málokdo, řídí jeho myšlenkami. Proto věřím, že pan ministr Babiš (podobně jako Lenin) dospěje k závěru, že parlamentní demokracii je třeba rozebrat, a nahradit jí efektivnějším rozhodováním. Adekvátním době. Proto by nyní samozřejmě stát neřídil Ústřední výbor Komunistické strany Československa, ale státosprávní divize Agrofertu. Realizaci odhaduji do konce roku 2017.