Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: ČTK

Evropa pěstuje nové Vůdce. Brzy přijde někdo s vizí Pořádku

V řadě západních zemí už vláda oficiálně přiznává ztrátu kontoly nad částí území. Psychologické dopady podobné situace jsou známé a mnohokrát historicky prověřené, takže se můžeme těšit na nového Vůdce. Možná hned několik.

Stabilní a bezpečná je jen taková demokracie, která je silná. Pokud demokracie není dostatečně silná, bude převálcována nějakým tipem totalitarismu. To jsou zákonitosti společenských procesů, které člověk neovlivnil - jenom je historie opakovaně doložila. Většinou louženi krve.

"Oblast v okolí hlavního nádraží a katedrály a přilehlé oblasti směrem k břehu Rýna mohou být pro turisty i místní obyvatele nebezpečné,“ píše podle novinek.cz kolínská radní  Judith Wolterová v dopise občanům. "Ani město, ani policie nejsou schopny zaručit na uvedeném území bezpečnost turistů a místních obyvatel. Zejména pro ženy je třeba předpokládat ve večerních a nočních hodinách zvýšené bezpečnostní riziko." Dopis je odpovědí na novoroční řádění „mužů severoafrického vzhledu“ v řadě německých měst. A zcela otevřeně konstatuje, že německé úřady ztratily kontrolu nad částmi německého území. Zcela podobně již léta - jen bez té novoroční veselice, ale také mimo kontrolu národních policií - existují zóny, nad kterými stát ztratil kontrolu, i v Británii, Francii, Belgii, Švédsku a v menším rozsahu i v řadě dalších západoevropských zemí.

Stát přitom funguje tak, že má smlouvu s občany: Bere jim možnost vzájemně používat násilí, a na revanš garantuje jejich bezpečnost. Nyní v této zásadní roli státu Německo selhává. Jaká je obvyklá psychická odpověď lidí na podobný stav? Především se dostaví úzkost, pocity ohrožení, strach, a nemalá naštvanost na ten stát. A pak se k tomu přidají první kroky, které budou lidé cítící ohrožení k redukci své úzkosti podnikat.

Nejprve začnou na individuální úrovni sílit ozbrojené útoky na místa s vysokou koncentrací těch, kterých se budou lidé bát. Ubytovny imigrantů první. V Německu zaznamenali za loňský rok více než osm set útoků na ubytovny azylantů. Na Korsice dav vypálil v místní muslimské čtvrti mešitu.

Následně začnou masově vznikat domobrany nevycvičených, co dům dal vyzbrojených a právně zcela negramotných občanů, které začnou hlídat svou vesnici nebo čtvrť před migranty. Při jejich zásazích bude docházet k tragickým přehmatům, jak ukázal nedávný případ v Izraeli, kdy byl po teroristickém útoku Araba ubit ještě další, zcela nevinný na místě zrovna přítomný arabský beduin.

Posílí neonacistické strany tipu, na které jsme zvyklí. V naší politické krajině platforma Vandas - Bartoš - Konvička - Sládek. Tedy spíše političtí tragédi. Mnohem závažnější bude postupné volání po pořádku - ať už vzhledem k pokračujícím nepokojům vyvolaných imigranty, tak vzhledem k celkovému nárůstu nepokojů živených sousedskými domobranami. Následně se v politice objeví hned několik vzájemně si konkurujících „slušných“ politiků slibujících Pořádek. Nejsilnější zvítězí. Bude to zastánce pořádku nového typu, zatím nejlépe reprezentovaný Le Penovou. Ta se nedostala k moci o chlup - a tedy zatím v úplnosti nepředvedla, co by tak podnikala.

Co bude nabízet nový vůdce (či vůdcové, protože poptávka po pořádku bude následkem chování přistěhovalců přítomna ve více zemích), je zřejmé a děsivé. Nejprve masové deportace ilegálních ekonomických migrantů - což je požadavek, který nikdo pořádně neprosazuje a nerealizuje, přestože je legitimní. Téma zvednou noví vůdcové. Ale pak přijdou požadavky na (nedobrovolné) repatriace již dlouhodobě usazených cizinců, případně pak na „repatriace“ druhé a třetí generace imigrantů. Což už je věc, které bych se nerad dožil. Přesto je podle mého názoru jen otázkou času, kdy po nich bude jak společenská poptávka, tak politická nabídka.

Takže vstanou noví Vůdcové s programy blízkými etnickým čistkám, a dostanou se do prvoligové politiky. Vzpomeňme jenom, jak boj proti „bordelu a zlodějině“ vynesl k nebývalé moci Andreje Babiše. A on sliboval jenom to, že se nebude krást. Tlak na zavedení pořádku bude samozřejmě řádově vyšší, když půjde o fyzickou bezpečnost obyvatel země. Nyní budou v Německu či Francii vítězit politici tím, že slíbí, že se nebude masově sexuálně útočit na ženy a nebude se znásilňovat. A ten politik, který slíbí, že na ně bude nejtvrdší, vyhraje, a pak Bůh s námi. Ne Alláh, ten náš, ten milosrdný a slitovný. Protože diktatura nakonec postihuje všechny, nejen ty, proti kterým se vymezila.

Každopádně - odpovědnost za podle mého názoru již vzhledem k počtu imigrantů na území EU nevyhnutelnou cestu Německa i dalších evropských zemích k nějakému novému typu nacionalistické totality nesou ti politici, kteří nedokázali území Evropy ochránit a připustili, aby se zde masivně usidlovali lidé nerespektujících ani ty nejzákladnější normy naší společnosti.