Miloš Zeman říká, že tahle země je naše.

Miloš Zeman říká, že tahle země je naše. Zdroj: ČTK

Proč sakra tahle země nesmí být naše?

Miloš Zeman s genialitou sociálního velkomanipulátora dokázal rozvířit nevinným výrokem diskusní bouři, která mu zvýší popularitu jako máloco. Přitom řekl banalitu, samozřejmost, pod kterou se s chutí může podepsat doslova každý.

Pondělní Události, komentáře věnovaly skoro celou první polovinu vysílání - přesně pětadvacet minut - výrokům Miloše Zemana ve vánočním projevu. Těžiště debaty spočívalo v ceremoniálním poplivání Zemanova výroku, že „tahle země je naše“. Za koalici myl řiť panu prezidentovi Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu, a za opozici místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

Jde o výrok, který je nenapadnutelný, je to výrok plný hrdosti, vlastenectví, leč přesto dobrotrusi i v takových slovech nacházejí nebezpečí a hledají za nimi xenofobii. Zeman to nesporně tušil, pravděpodobně právě proto i onu větu řekl, ale bez ohledu na to, že zřejmě jde ze strany pana prezidenta o chladnokrevný populistický kalkul, musím se ho zastat. I když vím, že tím plním jeho záměr, což mne dost hněte. Ale nejde to jinak - novinář se nemůže nevyjadřovat o důležitých a právě ve společnosti rezonujících tématech.

Takže ještě jednou: Tahle země je naše. Je to země naší kultury. Je to země našich zvyků, země vyrostlá z našich dějin, země našeho jazyka. Česká země patří Čechům a zde usazeným cizincům, kteří přijali za své českou kulturu, jazyk a zvyky, a i když sami se plně neasimilují, jejich děti už ano. Ta země je naše, a takovou, jaká je, ji mám rád - a nehodlám se za to stydět. Ani když mne o tom přesvědčují koaliční i opoziční politici. 

Nechci, aby se louky plné krav nahradily lukami plných velbloudů. Chci koukat děvčatům v létě do výstřihů, ne na jejich burky, jíst vepřové, jezdit v tramvajích se svým psem, nezabíjet lidi kvůli jiné víře a nekamenovat homosexuály. To jsou všechno věci skryté za tím slovem „naše“. Naše zem, naše vlast, naše civilizace, naše kultura. Vlast jedinou i v dědictví nám danou, pokud jméno Mácha ještě někomu něco říká. Naše civilizace je nejpokročilejší na světě, protože ze všech civilizačních modelů na planetě ponechává jedinci nejvíce svobody a důstojnosti. Takže mi nezbývá, než se Zemanem souhlasit. I když mu tím dělám reklamu.

Ale upřímně řečeno - já s tou reklamou nezačal. Tu marketingovou kampaň kolem Zemanova vánočního projevu začali autoagresivní intelektuálové, pro které je každý projev libovolné příchylnosti k čemukoliv českému vyvolává kopřivku a noční pomočování.