Od voleb si odpočineme až roku 2027.

Od voleb si odpočineme až roku 2027. Zdroj: profimedia.cz

Namasírujme si lýtka: příštích 11 let budou každý rok volby, až v roce 2027 dostane volič přestávku na oddych

Politikům a šéfům stran končí „klid na práci“. V příštím roce vypukne nepřetržitá volební kampaň, která utichne až v roce 2027. Ten rok se nebudou — přesněji neměly by se — konat žádné volby. Příštích jedenáct let půjdeme k urnám rok co rok. Namasírujme si lýtka, hlasovací maratón začíná už na podzim 2016, kdy se bude volit do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu.

V následujícím roce 2017 nás pak čekají sněmovní volby, v roce 2018 prezidentské, obecní a opět senátní, v roce 2019 evropské… a tak pořád dokola až do onoho mimořádného roku 2027, kdy nebudou žádné. Pochopitelně, změna nalinkovaného jízdního řádu je možná, politici nejsou na klíček, mohou být předčasné sněmovní či předčasné prezidentské volby.

V zemi, kde opravdu chodíme k volbám téměř každý rok, to není nic zas tak zvláštního. Jen ta představa volebního klidu ohlášeného až na rok 2027 je zvláštně přitažlivá. Představme si, jak dlouhá doba to je: před dvanácti roky si předávali prezidentství Václav Havel s Václavem Klausem, z Vatikánu žehnal Jan Pavel II., přes 77 procent z nás v referendu řeklo ano vstupu do Evropské unie…

Co ta jedenáctiletá volební kampaň bude znamenat? Politické strany bude stát mraky peněz, marketingoví mágové a agentury zkoumající veřejné mínění budou mít pré, strany vládních koalic si budou vzájemně brnkat na nervy kvůli neustálému soupeření o voliče, což poznamená jejich vládnutí. I rezervoár neotřelých programových nápadů začne nutně vysychat — s islámským terorismem a uprchlíky si strany těžko vystačí. Ale protože hlubiny populismu jsou nevyčerpatelné, možná se dočkáme i originálních slibů, na něž dosud nedošlo ani v naší fantazii. Pro voliče se z nekonečného „svátku demokracie“ stane nejspíš všední záležitost a celý maratón bez jakékoliv absence zvládnou jen ti nejzodpovědnější. Tak si namasírujme lýtka a hurá na start!