Uprchlíci na Italském pobřeží

Uprchlíci na Italském pobřeží Zdroj: Adéla Knapová

Tikající bomby: Mezi migranty z islámských zemí existuje velké nebezpečí radikalizace

Uprchlíci i ekonomičtí migranti, kteří k nám přicházejí a jejichž letošní vlna jen do Německa přinesla milion cizinců, jsou časovanou bombou, která tiká po celé západní Evropě, a která může explodovat.

Z dnešních migrantů se samospádem, bez jakéhokoliv přičinění Islámského státu a jen s malým přispěním západoevropských radikálů, mohou stát islamisté.

Terorismus nejčastěji vyplývá z frustrace, nespokojenosti s vlastním bytím a vyhlídkami do budoucnosti, které jsou nelákavé až odpudivé. Už v průběhu prvního roku pobytu v Evropě se většina migrantů dostane do takové frustrující, neuspokojivé a beznadějné pozice, a to v nich jiskru radikalismu může zažehnout spolehlivěji než Abú Bakr al-Baghdádí.

Mnozí z nich přicházejí s nerealistickými, až nesmyslnými představami o životě v Evropě. Řada z nich počítá s tím, že automaticky po příchodu do Německa obdrží zdarma dům v lepší čtvrti a pravidelný příjem. V uprchlickém zařízení Bělá - Jezová, které jsem navštívil, byl afgánský jinoch, který mířil do Německa studovat medicínu. Přitom měl dvě třídy základní školy.

Bude stačit rok, aby zjistili, že jsou na dně společnosti, že bez jazyka a kvalifikace mají malou šanci najít dobrou práci, a že ty zdánlivě vysoké západoevropské sociální dávky v eurech v Německu ve skutečnosti znamenají třít bídu.

Stejně jako končí děti majority ze sociálně špatně postavených rodin a bez šancí u neonacistů, skončí mladí z téhle uprchlické vlny v partách nejrůznějších radikálních imámů a extremistů. Přiznat si, že za vlastní bídu si můžu sám, je nesmírně těžké a většina frustrovaných běženců si to nikdy nepřizná. Ze svého neúspěchu obviní nás.

Verbuňk radikálů bude pro zklamané mladé muže východiskem z nouze, existenciální spásou a nalezením smyslu. Během velmi krátké doby pobytu v Evropě se z celé řady lidí, kteří sem přišli jen za lepším životem, stanou radikálové otevřeně bojující proti naší společnosti. Bránit se tomuto vývoji neumíme.