Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Dojemné: Andrej Babiš hájí svůj rozhazovačný rozpočet slovy Petra Nečase

Pamatujete si ještě na předvolební Babišovskou rétoriku a bláboly o tom, jak se tu jen na korupci a plýtvání ztrácí 200 miliard ročně? Jak je Babiš jiný než politici? Zapomeňte, Babiš je ještě “stejnější”.

Poslanecká sněmovna schválila jeho návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 70 miliard korun. Prakticky všichni analytici tak velký schodek v době unikátního růst ekonomiky tvrdě kritizují. Podle nich navíc příští rok nemusí být tak dobře, jak ministerstvo financí očekává, a na rozdíl od letošního roku bude problém stanovený deficit dodržet.

Je to neskutečná rychlost, s jakou Babiš zapomněl na všechny svoje představy o řízení státu. Před dvěma lety v říjnu řekl v České televizi: “A pokud by tady stát nakupoval racionálně a vybíral daně pořádně, tak si myslím, že v čase umíme získat 200 miliard korun navíc každoročně a plus mít vyrovnaný rozpočet.”

Už před půlrokem řekl Babiš v Hospodářských novinách, že tehdy “asi plácal”. Kouzelné. A jaké jsou jeho argumenty teď? Proč dělá sedmdesátimiliardový schodek v době takového růstu HDP?

“Česká republika má jeden z nejnižších deficitů v Evropě, máme druhou nejnižší nezaměstnanost. Za rok nám ubylo 88 000 nezaměstnaných. Snižujeme deficit, máme jeden z nejnižších deficitů, máme jedno z nejmenších zadlužení v Evropské unii…” řekl Babiš při projednávání rozpočtu ve sněmovně.

Moc pěkné. Ale skoro to vypadá jako kdyby opisoval z projevu bývalého premiéra Petra Nečase ze začátku roku 2013, kdy hájil svou vládu: “Nezaměstnanost v České republice je stále sedmá nejnižší v Evropské unii a je o čtyři procentní body nižší, než je průměr eurozóny [...] Celkově měla Česká republika v roce 2011 sedmý nejnižší veřejný dluh v Evropské unii.”

Je pozoruhodné, že Babiš je vnímán jako skutečný premiér namísto slabého Bohuslava Sobotky. Ve skutečnosti je to právě Sobotka, který prosazuje skoro všechny priority sociální demokracie, zatímco Babiš musí neustále obracet, opravovat své dřívější názory a výroky.

Rozpočet na rok 2016 je toho velkým důkazem. Je postaven metodou využití růstu ekonomiky k přidání peněz všem (priorita ČSSD), namísto využití růstu k dalšímu snížení zadlužování (deklarovaná priorita ANO).

Takže čeho vlastně Andrej Babiš za poslední dva roky dosáhl?