Zdroj: news.distractify.com

Hanebné fronty před dámskou toaletou? Se záchody pro transgendery nás čeká ještě větší zmatek

Ta situace se opakuje v kterémkoli koutě Evropy. Vstoupíte do nejslavnější galerie v Petrohradě, Římě i Paříži – vyrazíte na toalety a narazíte na dlouhou řadu žen. Zatímco muži podél ní rozšafně proudí do pánské části vymezených místností, ženy stojí dlouhé minuty ve frontě. Odevzdaně a smířeně. Každá z nich (obrazně řečeno) na krku cedulku vystavenou na odiv celému světu, všem zvesela procházejícím mužům: Jdu čůrat! To kdyby náhodou někdo nevěděl.

Vstoupíte do baru v Praze nebo Londýně – zamane se vám toalet a znovu narazíte na dlouhou řadu žen. Zatímco muži kolem plynule procházejí, ženy dlouhé minuty čekají, až se jejich fronta o malý kousek posune.

Tahle disproporce a věčná fronta, v barech i muzeích, pro mě zůstává největší záhadou světové architektury. Jakkoli je s ní evropský veřejný prostor konfrontován od doby, kdy byly ženy vpuštěny coby plnoprávný tvor do kaváren a restaurací (to znamená přinejmenším po první světové válce), nedokázala dodnes většina architektů zareagovat na odlišnou propustnost dámských a pánských záchodů.

A bude hůř!

Některá města, školy, úřady i další instituce ve Spojených státech přijaly v posledních dvou letech vyhlášku o zřízení genderově neutrálních toalet. Ty mohou používat lidé, kteří se neidentifikují jednoduše jako muž nebo žena. Tyto unisex záchody jsou označeny více či méně kreativními nápisy a logy, jež mají tuto pohlavní přechodnost vystihnout. Jednoduše každý má právo čůrat tam, kde se cítí doma.

Podobné nařízení přijal nedávno severní region Belgie – Valonsko. Ve státních budovách tu vzniknou genderově neutrální záchody. Také na jejich dveřích bude zatím nespecifikované logo, signalizující, že je může používat každý.

Ovšem jaký zmatek vnese tento trend do výše pospané situace v nejnavštěvovanějších galeriích a barech?! Když si architekti dodnes nedokázali poradit se dvěma pohlavími, jak si poradí se třemi, nebo dokonce více variacemi? Transgenderoví lidé se přece mohou dělit na typy žena/muž a muž/žena, že? Pro nás uživatele, čili čůrající, narůstá stres, do jaké fronty se vlastně zařadit?!

K tomu pak přistupuje naše východoevropská specialitka: Jak poznáme, že je někdo „transgender“, anebo jen prachobyčejně předbíhá?!

Ano, svět mužů, žen a záchodových front býval o poznání přehlednější…