Miloš Zeman na návštěvě řeznictví Matula

Miloš Zeman na návštěvě řeznictví Matula Zdroj: ČTK

Zeman se bojí, že běženci nebudou respektovat zvyklosti. Nejvíc je ignoruje on sám

Václav Havel vstoupil do dějin projevem k oběma komorám Kongresu Spojených států. Miloš Zeman učinil totéž na sklonku minulého týdne projevem k zaměstnancům Řeznictví a uzenářství Matula (takže jde vlastně také o obě komory jednoho podniku). V něm mimo jiné prohlásil, že utečenci nebudou respektovat naše zákony a zvyklosti.

V této souvislosti je třeba říct:

- je to jen týden, co Miloš Zeman v rozhovoru pro Reflex na adresu služebního zákona prohlásil: „Služební zákon je blbý zákon, který odmítám respektovat.“

- co se týče našich zvyklostí, o něž projevuje takové obavy, je třeba připomenout prezidentův výrok z července 2013. I v něm jde o zvyklosti a ne lecjaké - dokonce ty ústavní. Poté, co odmítl pověřit sestavením vlády Miroslavu Němcovou disponující většinou v parlamentu, pravil: „Pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský“. A k jejich možnému měnění dodal: „Jsou to jenom zvyklosti. Prezident, byť přímo zvolený, nemůže měnit ústavu, ale má samozřejmě svaté právo měnit zvyklosti, které nejsou zakotveny v ústavě."

Potud Zemanovy výroky. Od slov však postupme k činům. Své odhodlání měnit po léta osvědčené (v nejednom případě bezmála civilizační) zvyklosti, demonstroval během uplynulých let hned několikrát:

- když se po merendě na ruské ambasádě opilý klátil nad korunovačními klenoty (květen 2013)

- když kouřil ve vlaku plném lidí (listopad 2011)

- když jako první demokratický prezident užil ve veřejném projevu vulgarity (kunda sem, kunda tam, listopad 2014)

- když použil pro svou oficiální cestu letadlo soukromé společnosti, jíž razil v Číně cestu k větším ziskům (listopad 2014)

- když zcela novátorsky doporučil dětem, aby začínaly s kouřením až po sedmadvacátém roce života „a potom kouřily zcela bez rizika." (říjen 2013)

- když za několik dní vyznamená spolupracovníka StB

- když přebírá záštitu nad vystoupením souboru, který se bezprostředně hlásí k armádě, která v minulosti okupovala Československo a v současné době vede agresivní kampaň na Ukrajině

Kdo ví, kde se bere zesilující prezidentova rétorika vůči uprchlíkům. Zda za ní může alkohol nebo obdiv, který pivní populismus v určitých kruzích přináší. Jisté je, že českou společnost rozhodně víc než militantní islám a změny zvyklostí, které by u nás mohl jednou zavést, ohrožuje militantní buranství a změny zvyklostí, které u nás v osobě prezidenta republiky už dávno zavedlo.