Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Dostane Kalousek od Babiše 10 milionů? Dost těžko

Miroslav Kalousek říká, že v sázce vyhrál nad Andrejem Babišem deset milionů korun. Na svém facebookovém účtu už přemítá, co by s penězi udělal, kdyby je Babiš zaplatil (moc tomu ale nevěří). Jeho skepse je na místě. Jak ukazuje občanský zákoník, Babiše nic nenutí, aby prohranou sázku zaplatil.

Kalousek a Babiš se veřejně vsadili o to, zda byl dnes opoziční politik někdy vyšetřován policií, jak tvrdil ministr financí. Kalousek se ihned prohlásil za vítěze. „Předmětem sázky bylo nepravdivé tvrzení Andreje Babiše, že jsem byl vyšetřován policií. Vyšetřování je fáze trestního řízení, která začíná sdělením obvinění,“ vysvětlil Kalousek s tím, že obvinění mu nikdy sděleno nebylo.

Sázka patří mezi tzv. odvážné smlouvy

Sázkou se dle Občanského zákoníku jedna strana zavazuje vůči druhé plnit výhru, pokud se ukáže nesprávným její tvrzení o skutečnosti stranám neznámé nebo pokud se ukáže tvrzení druhé strany o této události správným.

Výslovně se také stanoví, že pokud má strana, jejíž tvrzení se ukáže správný předem jistotu o výsledku a zatají to druhé straně, je sázka neplatná. Což by neměl  být Kalouskův problém, protože důkazy o své "nevinně"  nijak netajil.

Co s výhrou a jejím vymáháním?

Právní povaha výhry je tzv. naturální obligace. To znamená, že případnou výhru není možné vymáhat u soudu, takže Kalousek nemůže Babiše žalovat, když mu ministr financí nezaplatí. V praxi je tak téměř nemožné vymoci pomocí justice prohru v sázce. Jediné, co takovému vítězi zbývá, je spoléhat na čest protihráče.

Takže je úsměvné, pokud Kalousek Babiše straší advokátem - údajně již  ve čtvrtek pověřil svého právního zástupce Oldřicha Choděru, aby po Babišovi vymáhal dluh ve výši deset milionů korun.

I když je autor tohoto komentáře z Brna, tak není naivní a tuší, že Kalousek ví… Tedy že mu bude stačit tahat miliardáře – místopředsedu vlády v jedné osobě po českých soudech, prohlašovat jej tam zas a znovu za lháře. A ve finále zveřejňovat odůvodnění rozsudku, kde bude patrně uvedeno, že sázku proti vyhrál a že žaloba byla zamítnuta pouze kvůli právní nevymahatelnosti sázky.

Naopak dobrovolné plnění sázky se pak považuje za řádné splnění platného závazku, které nelze vyžadovat zpět. Jedinou výjimkou, kdy by bylo možné dobrovolné plnění výhry vyžadovat zpět, je případ, kdy by prohrávající stranou byla osoba se zjevně nedostatečnými rozumovými či duševními schopnostmi.

Což bude asi největší problém celé kauzy - jelikož Babiš si toto myslí o Kalouskovi a Kalousek o Babišovi.

autor je právník a vysokoškolský profesor