Aplikace Mojesmrt má obrovskou výhodu:  Když jste nucen si svůj pohřeb promyslet, najednou se vlastní smrt stává méně děsivou a jeví se jako něco běžného, normálního

Aplikace Mojesmrt má obrovskou výhodu: Když jste nucen si svůj pohřeb promyslet, najednou se vlastní smrt stává méně děsivou a jeví se jako něco běžného, normálního Zdroj: Nguyen Phuong Thao

"Naklikejte" si svůj pohřeb na mobilu. Pozůstalým to pomůže

Je podzim, a tak se zcela pochopitelně moje myšlenky ubírají smutečním směrem. Mezi Dušičkami a slunovratem obvykle promýšlím průběh svého pohřbu. Nyní jsem objevil webovou aplikaci, která mi v tom hodně pomůže.

Hospic Cesta domů, průkopník české domácí hospicové péče a zařízení, na které mám perspektivně v úmyslu se obrátit, až přijde můj čas, rozjelo vynikající projekt. Najdeme jej na serveru mojesmrt.cz - a jde o interaktivní formulář, který se vás vyptá na detaily vašeho odchodu ze světa, na oblečení do rakve, muziku na pohřbu a případný rozptyl popela. Vše se uloží do databáze, a rozešle lidem, které určíte. Případně si to můžete zveřejnit na Facebooku.

 Smrt - moment úplného odpočinutí - může ztrácet své děsivé obrysy, pokud k ní přistupujeme dospěle, mluvíme o ní, přemýšlíme o ní a plánujeme si, jak bychom chtěli uzavřít své záležitosti, až tu nebudeme. Přesto je hovor o ní dodneška poměrně tabuizovaný, snažíme se smrt vytěsnit a nemyslet na ni. Je to základní chyba. A server mojesmrt.cz je docela zásadním krůčkem k tomu, abychom se smrti přestali bát jak pověrčiví divoši a přistupovali k ní ne jako ke konci, ale k završení života.

Podrobné informace o tom, jaký chci mít funus já, najdete v tištěném Reflexu. Ale věřím, že nebudete potřebovat inspiraci a ten svůj pohřeb si na mojesmrt.cz naplánujete podle svých představ.