Zdroj: Lubomír Kotrha

Daň na uprchlíky je stokrát lepší než kvóty!

Německé úřady pekelně popírají, že by plánovaly „solidární daň“, ze které by se platily náklady spojené s migrační vlnou. Přitom je to zatím první nápad na řešení uprchlické krize, který dává smysl.

Süddeutsche Zeitung informoval, že německá vláda jedná s Evropskou komisí o zavedení "solidární daně" na uprchlíky, přesněji na výdaje nutné ke zvládání migrační vlny. Šlo by o přirážku k DPH, celoevropsky, a peníze by šly na zlepšování podmínek v táborech, odkud k nám migranti proudí, v zemích v okolí konfliktu, a na - což je ještě mnohem důležitější - na obranu evropské hranice.

Je to první smyslupný návrh, který jsem kolem navrhovaných řešení krize slyšel. Snad i proto zprávu německá vláda důrazně dementovala, že se žádné daně zvyšovat nebudou. Já říkám, že by se taková daň zavést měla, a že by se z ní navíc měly dotovat země, které nesou hlavní tíhu migrační vlny. Země tranzitní i cílové.

Část lidí, kteří sem prchají, prchají před válkou, aby zachránili holé životy. Je naší judeokřesťanskou povinností jim jako bližním v nouzi pomoct. Prchají do Evropy, my jsme - stejně jako občané všech ostatních zemí EU - Evropany, proto jsme povinni tuto krizi řešit celoevropsky. I když do Čech se zrovna nikdo nehrne, je imigrační vlna v Evropě bez hranic mířící do nám sousedícího Německa samozřejmě i náš problém. Nemůžeme si říkat, že střecha hoří sousedovi, tak můžem být v klidu, protože máme dvojdomek. Takže na řešení uprchlické krize, na kterou doplácí Řecko a balkánské státy jako země tranzitní, a Německo, Švédsko a Velká Británie jako země cílové, by se měli podílet i Češi, Dánové či Portugalci. Ne tím, že budou přijímat neuhlidatelné běžence v rámci nařízených kvót, ale tak, že budou spolufinancovat oslabení migrační vlny a péči o migranty v zemích, do kterých míří. Že se prostě zavede celoevropská imigrační daň, ze které se budou financovat hráze proti tomu tsunami.

Ano, děsíte se zcela správně: Říkám, že Češi by měli platit daň, ze které se bude dotovat daleko bohatší Neměcko a Švédsko. Ale migrační krize je i náš problém, jsme součástí Evropy, byť krizí nezasaženou, proto máme neokecatelnou povinnost se na jejím řešení podílet. A nejjednodušší a nejefektivnější je přispívat Němcům na péči o migranty, kteří u nich kvóty nekvóty prostě zůstanou. Celoevropská daň na imigranty je proto dobrý a spravedlivý nápad.