V noci na sobotu bombardova americká letadla nemocnici Lékařů bez hranic

V noci na sobotu bombardova americká letadla nemocnici Lékařů bez hranic Zdroj: Profimedia.cz

Americký útok na Lékaře bez hranic vyvolává vzpomínky – před rokem za totéž kritizovaly USA Izrael

V noci na sobotu bombardovalo – zřejmě omylem – americké letectvo pozici nezávislé organizace Lékaři bez hranic. Při náletu na traumatologické centrum, kde jsou denně ošetřeny desítky raněných, zahynulo nebo bylo zraněno přes 50 lidí. Každá takováto tragédie vyvolává vzpomínky – teď třeba je nutné připomenout, že když při loňské operaci „Ochranné ostří“ bombardoval Izrael palestinskou školu OSN, jeho nejtvrdším kritikem byly právě USA.

Jen stručné připomenutí – operace „Protective Edge“ neboli „Ochranné ostří“ začala loni v červenci. Pomyslnou rozbuškou této operace byl únos a následné zavraždění tří mladých Izraelců, kteří se stali oběťmi radikálního palestinského hnutí Hamás v oblasti západního břehu Jordánu. Dodejme, že aktivní účast Hamásu nebyla nikdy vyloučena, ovšem ani potvrzena, a že Izrael toto hnutí striktně označuje za teroristické. Hamás pak zahájil raketové útoky na Izrael, jež ten pak opětoval. Operace začala 8. července 2014.

Operace si vyžádala 2070 mrtvých na palestinské straně a 66 vojáků a šest civilistů na izraelské. Vzájemné ostřelování probíhalo hlavně v pásmu Gazy. Izraelci v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem však začali čelit velké kritice – a to nejen ze strany nadnárodních organizací, jako Amnesty International nebo OSN. Kritiky se Izraeli dostalo i z řad jejich Spojených států.

„Nejsilnější hlas kritiky mají vůči Izraeli Spojené státy,“ psal 31. července 2014 britský server BBC s tím, že USA tímto „nabádají Izrael, aby dělal více v ochraně lidských životů“, psala dále BBC. Toto oficiální stanovisko zaznělo z úst mluvčího Bílého domu Joshe Ernesta, jenž prohlásil před reportéry několik dní poté, co se jednotkám IDF (Izraelských obranných sil) dostala omylem do hledáčku jedna z mnoha škol. Tyto školy v pásmu Gazy vybudovala OSN za účelem nejen výuky, ale také ochrany civilistů, především dětí.

Při útoku zahynulo nejméně 16 dětí. „Ostřelování majetku OSN, v němž jsou ubytováváni nevinní civilisté, kteří prchají před násilím, je naprosto nepřijatelné a naprosto neobhajitelné. Musíme více zapojit naše spojence v Izraeli, aby udělali více pro zajištění vysokého životního standardu (v pásmu Gazy, pozn. red.), jejž zajišťují sami sobě,“ prohlásil po útoku na školu.

Americká ostrá kritika trochu vyvolává duchy. Incident, jenž se odehrál v afghánském Kundúzu a který způsobil smrt 22 spolupracovníkům Lékařů bez hranic (MSF) a pacientům, bude ještě potřebovat pečlivě prošetřit. Prezidentka Lékařů bez hranic volá po důkladném prošetření. Nálet trval přes hodinu, objevily se tedy spekulace, zda neměli Američani chybnou informaci o souřadnicích. Lékaři bez hranic však řekli, že tyto souřadnice poskytli oběma znepřáteleným stranám. „Nebyl to jen útok na naši nemocnici – byl to také útok na Ženevské konvence. Něco takového nelze tolerovat. Tyto úmluvy, určující pravidla války, byly stanoveny na ochranu civilistů v konfliktech včetně pacientů, zdravotníků a jejich zařízení. Vnášejí alespoň nějakou lidskost do situace, jež je už tak nelidská,“ uvádějí ve svém oficiálním prohlášení.

Ukazuje se, že oficiální americká prohlášení by měla být opatrnější. Jistě, před rokem nemohl mluvčí Bílého domu Ernest tušit, co se nyní stane, ovšem pokud jde o bombardování nevinných civilistů, byla americká prohlášení tak ostrá, jako by se jim to snad nikdy také nestalo. Kritika se nyní sesypala na Američany. Barack Obama se již za bombardování omluvil. A je otázka, zda si na prohlášení americké administrativy vzpomene Izrael a ozve se se svou vzpomínkou.