Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pavel Hofman

Zatočme konečně s loupeživými směnárníky! Je to ostuda ČR

Velkou ostudu dělají Česku někteří vypečení směnárníci, kteří bezostyšně okrádají turisty. Jde zejména o „vychytralé pašáky“ z tzv. Zlatého kříže Prahy. Euro za čtrnáct (i méně) korun pro ně není žádný problém.

Používají desítky triků, například vnutí zákazníkovi „zdarma“ mapu Prahy a k účtu následně jakoby mimoděk přiskočí třeba 150 korun. O pražských směnárnících píší i cizí média a bedekry. Spolu s taxikáři je to dlouhodobý mor Prahy, škodící pověsti nejen její, ale i celé České republiky.

Někdo řekne: Když je turista hlupák, nemá své euro za 14 korun prodávat. Jenže někdy je těžké vyklouznout. Například na ceduli uvádí kurs korektní – turista přijde v dobré víře měnit a následně dostane 13 nebo 14 korun za euro. Směnárník dělá, že neslyší, peníze nevrátí. Když je okradený turista důslednější, pěnezoměnec vytáhne historku o VIP kursu, a že nebohá dolnorakouská babička si musí vyměnit aspoň 20 000 eur, aby jí mohl dát kurs kolem 27 korun. Což samozřejmě paní na výletě s sebou nemívá.

Přivolaná policie, pokud ji turista vůbec zavolá, málokdy co zmůže, maximálně okradeného odkáže na správní řízení u ČNB.

ČNB se snaží o silnější dohled nad směnárnami, stoupá počet kontrolních nákupů i pravomocně uložených pokut. Nicméně stále je to málo. Dokud se neposílí počet pracovníků ČNB věnujících se této oblasti, směnárníky nikdo nezastaví. Myslím, že z dlouhodobého hlediska by se to určitě vyplatilo – vždyť kolik turistů a turistek už se k nám nikdy nevrátí v důsledku toho, že byli okradeni směnárníky? A napálená osoba si to rozhodně nenechá pro sebe.

Autor je právník, pedagog na Masarykově univerzitě v Brně a člen rozkladové komise ČNB