Helikoptéry MI-24 na základně Bassel Al Assad v Sýrii

Helikoptéry MI-24 na základně Bassel Al Assad v Sýrii Zdroj: ČTK

Už po sobě střílejí ruské a americké zbraně. Takhle začínala vietnamská válka

 Zahájení bombové kampaně v Sýrii letadly Ruské federace přivádí nejen tamní konflikt, ale celý svět zase o kus zpět do studené války. Včera po sobě začali, jako ve Vietnamu, střílet ruští piloti se syrskými rebely vycvičenými a vyzbrojenými Američany.

Ruská zahraniční politika má jedno pravidlo: Za jakýmkoliv rozhodnutím, a za těmi humanistickými zvlášť, je nějaká levárna. Podobně to bylo i se zahájením bojových akcí proti Islámskému státu v Sýrii. Ruská armáda k tomu má plný a legální mandát, povolal ji na pomoc prezident země. Je to sice diktátor Asad, který má ruce od krve až po kolena, ale formálně je to prezident. Ruská letadla začala shazovat bomby a ruská propaganda chrlit lži o tom, jak se Rusko zapojilo do boje proti IS.

Realita, jak referují agentury z místa, byla ovšem poněkud odlišná. Ruské bombardování zasáhlo především cíle v okolí (prakticky válkou zničeného) města Homs, které neovládají soudruzi z Islámského státu, ale takzvaní povstalci. Je to nesourodá skupina jednotek, které spojuje především odpor k Asadovi. Ke spolupráci se Západem a k džihádu se různé jednotky stavějí různě, pořád jde ale o lidi, s nimiž se v  rámci a mezích krajových zvyklostí dá mluvit, rozhodně to nejsou hrdlořezové z IS.

Že Asadův režim stojí na zbrojních dodávkách z Ruska, není nic nového. Zatím ale s těmi zbraněmi bojovali (či spíše je zahazovali a utíkali) Asadovi vojáci. Nasazením bombardérů řízených ruskými piloty (pomocí ruských strojů masakrují syrské civilisty Asadovi piloti už roky), se situace posunula o kousek dál a svět se začíná o kousek víc blížit situaci, jaká byla třeba za vietnamské války. Ruští piloti totiž odvčerejška bombardují bojovníky vycvičené a vyzbrojené Amerikou a, jak třeba potvrdil americký senátor McCain, bojovníky, které jsou v neustálém kontaktu se americkou armádou a CIA. Takže - ruský bombardér pozvaný Asadem bombarduje člověka, který po něm střílí americkým Stingerem pod metodickým dohledem amerických instruktorů. Což je situace, která zavání novou eskalací napětí mezi velmocemi, a možná i jejich konfliktem.

Pokud se bude situace eskalovat tímto strašlivě nebezpečným směrem, existuje reálná hrozba: Že ti blízkovýchodní mládenci od koziček a s kalašnikovy, jejichž boj je z Česka vlastně strašně daleko, přivedou svět do války velmocí.