Vratislav Mynář v Novém Jičíně

Vratislav Mynář v Novém Jičíně Zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav

JAN JANDOUREK: Důstojné místo pro Mynáře? Ale jistě, na Hradě někdo uklízet musí

Nestvůrnost demagogie prezidenta republiky se stupňuje. Podle Miloše Zemana by Vratislav Mynář v určité funkci na Pražském hradě mohl zůstat i bez bezpečnostní prověrky. Vždy pro něj na Hradě bude důstojné místo, řekl Zeman na adresu hradního kancléře.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zase uvedl, že ho Mynářova prověrka netrápí. "Já považuji některé věci za důležitější, například otázku prezidentské standarty a jejího zneuctění," konstatoval s tím, že prezidenti republiky a kancléři se mění, ale prezidentská standarta zůstává.

Tedy postupně - pokud jde o důstojné místo na Hradě, samozřejmě některé by Mynář mohl vždy dostat. Bude vždy třeba dost lidí, kteří budou kolem Hradu uklízet, ukazovat cestu turistům nebo sekat trávu. To všechno jsou čestné funkce. Vlastenec jako Mynář by je navíc jistě dělal rád i zadarmo.

Zlí jazykové mohou samozřejmě namítnout, zda za současných poměrů je vůbec na Hradě místo, které by bylo možné označit za důstojné, když sama hlava státu je lhář (jak jest dosvědčeno pravomocně soudem) a kromě toho člověk neslušný a postava podlézající všelijakým autoritativním režimům. Takové mytí oken je důležité za každého režimu, ovšem musel by umývat jen v místnostech, kde se nedostane k žádným utajovaným skutečnostem. Protože se ale v naší zemi dá máloco dlouhodobě utajit, snad by to šlo nějak vyřešit. Stačí uklízet dokumenty ze stolů, a když se Mynář s hadrem a kyblíkem přiblíží, na chvíli ztichnout. Všechno jde, když se chce.

Otázka je, co s panem Ovčáčkem, který považuje vyvěšení trenek umělců nad Hradem za důležitější než neudělení bezpečnostní prověrky kancléři prezidenta. Abychom nebyli nespravedliví, je třeba nejdřív zjistit, zda má tuto myšlenku ze své hlavy. Tedy zda má vůbec nějakou myšlenku ze své hlavy. Nebo - ještě lépe - jestli je označení myšlenka na místě.