Velkokoncert Daniela Landy ve fotografiích.

Velkokoncert Daniela Landy ve fotografiích. Zdroj: sto

VILIAM BUCHERT: Koncert Daniela Landy byla velká politická demonstrace. Bylo by hloupé to podceňovat

Mediální reakce na sobotní koncert Daniela Landy v pražských Letňanech jsou sarkastické a přezíravé. Píše se o hlavně o tom, že zahrál písničky někdejší kapely Orlík, které zavánějí rasismem. Jenže to nebylo podstatou jeho show. Na koncertu bylo minimálně 50 tisíc lidí (potenciálních voličů) a celé to byla velká politická demonstrace. Ostatně na konci dav skandoval „Čechy Čechům“. A myslel to zcela vážně.

Je naprostou naivitou popisovat příznivce Daniela Landy jen jako skupinu extrémistických holohlavců, kteří jsou rasisté a xenofobové. Největší část diváků tvořili lidé, kteří se nedají označit za žádné radikály. Ostatně tak třetinu tvořily ženy a dívky.

Na jedné straně je u Landy těžké pochopit, co si vlastně někdy myslí. Několikrát v nedávné minulosti zopakoval, že není „agresor a nácek“. K rasistickým skladbám své někdejší skupiny Orlík prohlásil, že by si je „stačilo dobře poslechnout“, aby každý viděl, že to bylo zcela jinak. Jenže pak přiznal, že „určitá část tvorby Orlíku se dá z dnešního pohledu označit za průšvih“ a že dnes hraje z někdejší tvorby jen to „nezávadné“. Ovšem včera zahrál i skladbu „Bílej jezdec“, která kdysi tvořila právě ten průšvih. Jenže to nebylo na akci nejpodstatnější.

Byla to sice náhoda, protože koncert se připravoval rok, ale Landa se včera naprosto trefil do současných nálad většiny obyvatelstva. Zejména pokud jde o vyhraněný pohled na uprchlíky, na znejistělý svět, na to, zda je Západ s někým „ve válce“. A zatímco v sobotu odpoledne bylo u pražského Národního muzea asi tisíc odpůrců imigrace (hovořili tam poslanec Okamura a antiislamista Konvička), tak večer v Letňanech bylo několik desítek tisíc podobně smýšlejících lidí. Většinou už ve voličském věku.

A Landova taktika, jak na ně zapůsobit, byla mimořádně dobře promyšlená a fungovala. Stačilo poslouchat reakce.

Daniel Landa navíc v sobotu vyjadřoval i některé názory, které běžně používají politici, politologové, média a je o nich přesvědčena i velká část veřejnosti. Část z toho říkal více zastřeně, ale možná právě proto s větším účinkem.

Podívejme se na ně:

Uprchlíci jsou sice problém (Landa je ale otevřeně nenapadl), ale je to jen součást „velké levárny“, kterou s námi někdo hraje. Kdo? Na to zpěvák neodpověděl. Spiklenecké teorie jsou ale módní a zabírají. Svět je podle něj ve válce, která má „rozjebat Evropskou unii“ a „rozjebat Čechy“. I to si myslí u nás mnoho lidí. Když k tomu několikrát přidal, že je v Česku ohrožena svoboda slova, dav tleskal a souhlasně přikyvoval, cítil to také tak.

Landa proto vyzval k boji v současné „válce proti kurvám“. A sám slíbil, že se nikdy nevzdá. Odpovědí mu bylo skandování „Čechy Čechům“. Pokud si myslíte, že ho křičeli především radikální holohlavci, jste na omylu.

Daniel Landa na konci koncertu varoval, že pokud nebude moci dále šířit své názory (naznačil, že se o to, co bude říkat na koncertu, zajímala policie), budeme všichni „v p..i“.

Můžeme se tomu smát a ťukat si na čelo, ale mám obavu, že pokud se bude brát na lehkou váhu sílící radikalizace české společnosti, tak budeme po příštích volbách tam, jak o tom hovoří Landa. A ještě budeme vzpomínat na populistu Babiše. Kterému mimochodem podobné síly vyfouknou postavení protestní strany.

Bylo by proto hloupé podceňovat to, co se odehrálo u sobotního koncertu Daniela Landy. Bylo to znamením doby.