Islámský stát

Islámský stát Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Zabetonování se v Evropě nám nepomůže. Musíme zničit Islámský stát

Řecko, Bulharsko či Maďarsko staví na své hranici ploty proti nelegálním migrantům.  Stále více Čechů volá po obnovení kontrolovaných hranic. A Syřani dál přicházejí. Proč tedy neřešíme jednu z hlavních příčin migrace? Tou je přeci jasně Islámský stát.

I kdybychom se v Evropě zabetonovali, postavili všude ploty a hranice hlídali se psy a vrtulníky, stejně se budou Syřané pokoušet do Evropy dostávat. Jednou z hlavních příčin migrační vlny je totiž Islámský stát – organizace, která se roztahuje na území Sýrie a Iráku – a která terorizuje tamní obyvatelstvo.

To koneckonců při návštěvě Prahy potvrdila i velitelka kurdské domobrany na severu Sýrie Nesrin Abdullahová. V podstatě žádá Evropu o pomoc v boji s Islámským státem.

V Sýrii bojují s teroristy Islámského státu jednak jednotky kurdské domobrany, jednak armáda prezidenta Bašára Asáda. Tu a tam proti teroristům z IS zasáhnou jednotky z Jordánska či Turecka. Kurdy podporují ze vzduchu letadla několika západních zemí. Podle kurdské velitelky ale jen letecká podpora boj s teroristy nevyhraje.

Česká vláda poskytuje Kurdům v sousedním Iráku vojenskou pomoc v podobě lehkých zbraní a munice. Lze předpokládat, že Kurdové z Iráku předají munici Kurdům ze Sýrie a ta nakonec poslouží k boji s Islámským státem i tam. To jsou kroky správným směrem.

Vždy je lepší se zamyslet nad příčinou a řešit jádro problému. Přijetím některých uprchlíků rozhodně nepomůžeme těm nejchudším a nejopuštěnějším lidem, kteří v Sýrii zůstávají, a těm, kteří se nechtějí vzdát své vlasti.

Než oplotit a zabetonovat Evropu, to raději pomozme kurdským bojovnicím a dalším, kteří na místě nasazují životy v boji s Islámským státem.