Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Trumpovo drtivé mediální vítězství

Evropským zprávám dominují zcela jednoznačně zprávy o uprchlících. Za velkou louží jim dominuje Donad Trump, což dokazuje i nová obálka časopisu Time, na které se objevují jen ti aktuálně nejvlivnější.

Ano ten Donald Trump, který, zatímco mu se všichni vysmívali, nasbíral tolik bodů, že vede již několikátou anketu republikánských kandidátů na prezidenta. A to dokonce tak, že v některých republikánských průzkumech získává dvojnásobek procent než než původně favorizovaný Jeb Bush.

Trumpova atraktivita spočívá především v tom, že nedodržuje jakákoliv psaná i nepsaná pravidla kampaně a má vynikající dar strhnout veškerou pozornost médií na sebe.

Trump může říct absolutně cokoliv, protože nepotřebuje krytí sponzorů jako ostatní kandidáti, a ani nepotřebuje uznání společnosti. Nejznámější Trumpův výrok o tom, že moderátorce Fox News Megyn Kellyové teče krev z uší, z očí a bůhví odkud ještě, sice sklidil největší potlesk, (ano, čtete správně, potlesk. Proč sklízí Trump potlesk, se dočtete ihned), ale ani ostatní výroky typu, že John McCain není válečný hrdina, si mezi republikány citlivými na válečné veterány nemůže dovolit nikdo jiný než Trump. Jinými slovy, pokud by jeden z těchto výroků řekl například Jeb Bush, v USA ihned končí politicky i lidsky.

A právě v tom tkví Trumpovo kouzlo. Zatímco média šílí a vlivný web HuffingtonPost dokonce přestal o Trumpovi psát, běžní Američané tleskají. Tleskají, že ve společnosti, kde je politická korektnost dohnána na úplně jinou úroveň než v ČR, má někdo odvahu říct, že moderátorka má menstruaci a že Mexičani kradou a znásilňují. Tleskají, když jinak korektní a nudnou debatu naruší Trump podpásovými osobními útoky jak na protikandidáty, tak na moderátory.

Pokud sledujete zahraniční, potažmo i česká média, Trumpovi neuniknete. Je všude. Jeho vítězství v mediální válce je zatím absolutní a profesionální PR teamy z demokratického a republikánského tábora jen zděšeně hledí, jak Trump dokonale zaplnil mediální prostor, jak Trump dokonale přehlušil všechny ostatní kandidáty a jejich programy.

Koneckonců, voliči se programem stran neřídí už ani v USA. Lidé reagují pouze na silné osobnosti, ať už je to Trump v Americe, Babiš v České republice nebo Angela Merkelová v Německu. A proto je dost možné, že Trump skutečně repubikánskou nominaci vyhraje a promění tak mediální vítězství na vítězství politické. Přesto, že jeho politický program nikdo nezná.