Jsem sionista, pyšný muslimský sionista, a miluji stát Izrael, ale ne vždy tomu tak bylo, píše na webové stránce Aish.com Kasim Hafeez.

Jsem sionista, pyšný muslimský sionista, a miluji stát Izrael, ale ne vždy tomu tak bylo, píše na webové stránce Aish.com Kasim Hafeez. Zdroj: ucfriendsofisrael.org

Jsem sionista, pyšný muslimský sionista, a miluji stát Izrael, ale ne vždy tomu tak bylo, píše na webové stránce Aish.com Kasim Hafeez.
Jsem sionista, pyšný muslimský sionista, a miluji stát Izrael, ale ne vždy tomu tak bylo, píše na webové stránce Aish.com Kasim Hafeez.
2
Fotogalerie

LUKÁŠ LHOŤAN: Výjimka nebo nový trend? Muslimský sionista, který miluje Izrael

„Jsem sionista, pyšný muslimský sionista, a miluji stát Izrael, ale ne vždy tomu tak bylo,“ píše na webové stránce Aish.com Kasim Hafeez. Britský muslim pákistánského původu a dnes vedoucí organizace The Israel Campaign.

Pro nás v České republice je představa muslima, který veřejně podporuje stát Izrael a odsuzuje antisemitismus a antiizraelské nálady, považována spíše za sci-fi představu.

Naopak vidíme, jak se k tomuto konfliktu dlouhodobě staví vedoucí představitelé české muslimské komunity. Například ozbrojence z hnutí Hizballáh, které USA i Evropská unie daly na seznam teroristických organizací, pro ně nejsou teroristé, ale bojovníci za svobodu, jak prohlásil šéf Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi.

Jedním z nejhlasitějších obránců státu Izrael z řad muslimů je zmíněný Kasim Hafeez, který ve svém článku popisuje osobní zkušenost s extrémně silnou antisemitskou náladou a antiizraelskými postoji na britských univerzitách, které zažil v dobách, kdy patřil také k antiizraelským aktivistům.

Hafeez popisuje „záplavu“ protižidovských a protiizraelských pamfletů uvnitř britské muslimské komunity. Tyto pamflety popisuji židy kolektivně jako tyrany a vrahy a propaguji zničení státu Izrael a všech židů. Hafeeze dnes děsí, že mnozí z muslimů, které tehdy znal, nebyli žádní náboženští extremisté, ale jakmile přišla řeč na židy a stát Izrael, stali se z nich učinění ďáblové plni nenávisti.

Podobně byl k takovému smýšlení vychován i Hafeez, ale pak jednou dostal do rukou knihu Case for Izrael od Alana Dershowitze a byť ji z počátku považoval za ukázku prožidovské propagandy, postupně zjistil, že nemá proti Dershowitzovým argumentům protiargumenty. Začal přemýšlet o celém problému židů, státu Izrael a představám zažitým mezi muslimy. Toto přemýšlení jej přivedlo k tomu, že se vydal situaci v státu Izrael zjistit na vlastní oči.

V Evropě propalestinská lobby vykresluje stát Izrael jako zemi apartheidu. Jako zemi, kde Arabové, muslimové a křesťané jsou utlačováni židy. Jak ovšem píše Hafeez, byl při návštěvě Izraele v šoku. „Před sebou jsem viděl stát bok po boku mešity, kostely a synagogy. Židé a Arabové bydlí vedle sebe,“ popisuje Hafeez.

Jak říká, tento střet s realitou státu Izrael na straně jedné a antiizraelskou a antisemitskou propagandou z britské muslimské komunity na straně druhé jej přivedl k otázce: „A co teď?“ Hafeez říká, že neviděl jinou možnost, než začít veřejně podporovat stát Izrael a jeho malý národ, který je svobodný a demokratický.

Hafeez popisuje, že jeho proměna z antisemity a antiizraelce do muslimského sionisty mu přinesla hodně nepřátelství nejen ze strany britské muslimské komunity a levicových kruhů, ale i některých propalestinských britských židů cítících nenávist k státu Izrael. Přesto považuje boj proti antisemitským a antiizraelským předsudkům a pověrám za důležitý a nutný.