Další biliony pro Řecko = další peníze hozené do černé díry. Evropa je nemocná

Další biliony pro Řecko = další peníze hozené do černé díry. Evropa je nemocná Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Další biliony pro Řecko = další peníze hozené do černé díry. Evropa je nemocná

Také jste si toho všimli? Politici pochopili, kde se dají nasbírat a kde ztratit v letošním pekelném horku body. Uprchlíci (ministrovi vnitra Chovancovi spadli doslova z nebe, protože mu přihráli peníze) jsou hlavním tématem. Jistě, je to pro lidi citlivá záležitost a dobře se dá na tom verbálně skvěle přiživit. Mezitím putují do Řecka další biliony korun. Evropa je opět hodila do černé díry. To už nevadí?


Asi to handrkování s Řeky všechny unavilo a Evropská unie je podle všeho nekonečně bohatá, když dělá další a další chyby. V úterý si Řecko sjednalo se zástupci mezinárodních věřitelů dohodu o novém záchranném programu. Vznikla dohoda o dalších půjčkách ve výši 85 miliard eur. V přepočtu 2,3 bilionu korun!

Co to pro Evropu znamená? Další oddalování krachu Řecka, které pořád nedělá dostatečné kroky k záchraně. A jsou to samozřejmě naprosto nesmyslně a nezodpovědně utracené peníze evropských daňových poplatníků.

Jenže privatizace, bankovní operace, důchodové reformy, či krácení platů v Řecku, se poměrně složitě vysvětlují a trvá to vše už příliš dlouho. Pak je jakkoli velký problém odsunut do pozadí. Lidé ztratí pozornost a Facebook nabídne něco peprnějšího. Vždyť plot proti imigrantům v Maďarsku, neklidní cizinci u tunelu ve francouzském Calais a minivzpoury v českých uprchlických táborech, jsou šťavnatějším soustem pro veřejnost a daleko jednodušším tématem na vysvětlení.

Nepozorný, zmanipulovaný a roztěkaný evropský volič tak přestal brát Řecko jako prvořadý problém, který mu přitom tahá z kapes miliony eur každý den. A ty končí po několika hodinách v propadlišti.

Pokud by totiž chtěli začít Řekové skutečně splácet své v podstatě i tak nesplatitelné dluhy, museli by přikročit k daleko drastičtějším a bolestivějším reformám. Jenže to se nestalo. A v nejbližší době ani nestane. Nemusíme Řekům pořád něco vyčítat, ale jejich země není v současnosti nastavená na potřebný růst ekonomiky. Strukturálně na to jejich země nemá, navíc podobné rozsáhlé změny mohou trvat dlouhá léta. Udělá to ale v Řecku někdo?

Pokud pak uvidíte v případě Řecka plusová čísla v jakékoli kolonce, věřte, že je to pouhý klam. Bude se srovnávat něco meziročně a třeba se malé znaménko plus objeví. Bodejť by ne! Propady za poslední léta jsou totiž v desítkách i stovkách procent. To se pak dá s plusovými čísly čachrovat donekonečna.

Žádný evropský politik, ale ani žádný český, přitom nevysvětlil pořádně občanům, co se vlastně s Řeckem stane, jak dlouho ta nesmyslná pomoc bude poskytována a kdy budeme vidět trvalé a nezpochybnitelné výsledky obrovských finančních injekcí.

Jo, a u toho se úplně zapomnělo na Ukrajinu. Jsou ještě ruští vojáci na Donbasu?