Václav Klaus při výstupu na Sněžku

Václav Klaus při výstupu na Sněžku Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Václav Klaus zjistil, že uprchlíci jsou svévolní. No jistě, nebudou v poušti čekat na razítko

Václav Klaus používá každoroční výstup na Sněžku trochu jako Mojžíš horu Sinaj. Přináší tam různá zjevení lidem dole. Tentokrát během Svatovavřinecké poutě pronesl slova ohledně imigrantů: „Evropa má jednoznačně říci, že žádní svévolně přicházející uprchlíci ne a má udělat všechna opatření na hranicích, aby sem nepřicházeli." řekl Klaus. 

Současný přístup k situaci je podle něj neskutečnou nezodpovědností politiků současných, českých i v Evropě. "Ty naši se lacině vymlouvají na tu Evropu," tvrdí Klaus.

To samozřejmě politici dělají, že se vymlouvají, rafinovaně nebo lacině. Klaus jistě ví, o čem mluví. Když si nemohl vzpomenout na okolnosti financování ODS a trpěl ztrátou paměti, nebo když „nešlo“ provést deregulaci nájmů, taky se vymlouval.

Každý je svévolný

Vlna uprchlíků je pochopitelně jeden z nejvážnějších problémů, jaký dnes Evropa má, ale je poněkud mimo, když Klaus mluví o „svévolných uprchlících“. Většina jich přichází z oblastí postižených válkami a konflikty, kde by sám Klaus nechtěl žít ani den. Výraz „svévolně přicházející“ je dost legrační. Svévolný znamená „o své vůli“, což je přirozená vlastnost člověka, že má svou vůli. Takto třeba svévolně Klaus založil ODS, nebo chodí na tenis. Nikdo ho k tomu nenutil, možná to po něm ani nechtěl a on si to stejně udělal. Jistě by mohl říci, že ho k tomu nutila společenská situace (založit ODS) a péče o své zdraví (tenis), což můžeme uznat. Jenže stejně tak jsou na tom uprchlíci u nás.

Lidé, kteří byli zadrženi u nás, pochází hlavně ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Říci o nich, že jsou to „pouzí“ ekonomičtí běženci znamená pohrdat kritickou situací v zemích jejich původu. Ta musí být dost hrozná, když se vydali na takovou cestu. Úmrtnost „na trase“ je příliš vysoká, než aby odpovídala představě dobře živených výrostků s mobily v pase, kteří se k nám (spíše do Německa a Británie) jdou napást na sociálních dávkách.

Každý chce za lepším

Ekonomičtí migranti jsou to ale nepochybně z jednoho pohledu, totiž podle „teorie směny“, kterou jistě pan profesor Klaus zná. Člověk prostě podle svých znalostí zvažuje výnosy a náklady své činnosti. Když někdo zvažuje mezi životem v nějaké zhroucené a stále méně existující zemi a životem v normální zemi, je rozumné svévolně zmizet, dokud je čas. Nebo jak by si to pan profesor představoval? Že se má zájemce někde v poušti dostavit do telegrafní stanice a až za pár dní půjde proud, tak pošle telegram do pořadu „Chcete mě“, a bude čekat několik let na odpověď?

Přesun z Jihu na Sever je sociální jev, ke kterému muselo nakonec dojít. Můžeme ho pouze regulovat, ale zastavit se nedá. Obviňovat zpětně Západ, že za to může, je dost nesmysl. K rozpadu mnoha těchto zemí a k sektářskému násilí by došlo stejně, jen nanejvýš o několik let později, protože tyto země byly odsouzeny k rozpadu od počátku. Přežít mohou jen jako tuhé diktatury, které mají pro nás hlavně tu výhodu, že se z nich tak snadno utíkat nedá. Na mizerném průběhu toho rozpadu má Západ samozřejmě taky podíl, stejně jako Moskva a impotentní OSN. Tak už dějiny vypadají. Koloniální systém skončil a po něm přišlo jen málo jakž takž povedených režimů.

Nějaký praktický nápad by nebyl?

Klaus má pravdu v tom, že je tento příval pro nás ohrožením. Má pravdu v tom, že je potřeba lépe chránit vnější hranici Evropy. Ona je ovšem dost dlouhá a bude to stát dost peněz a není jisté, jestli každý nezaměstnaný mladý Španěl nebo Řek bude chtít dělat pohraničníka. Měl by Klaus nějaké praktičtější rady, než třeba zničit Evropskou unii, jedinou instituci, která dokáže koordinovat aspoň něco? Něco podle ruského vzoru?

Nebo je to všechno jen příprava na kampaň pro případný návrat na Hrad? Lidu se silné řeči líbí.