Čínskou střední třídu devastuje akciový trh. Je to i výstraha pro Západ

Čínskou střední třídu devastuje akciový trh. Je to i výstraha pro Západ Zdroj: ČTK/AP

Čínskou střední třídu devastuje akciový trh. Je to i výstraha pro Západ

Zpravodajský server CNBC přišel v úterý s příběhem čínského farmáře, který své životní úspory (asi čtyři milióny korun) investoval do akcií. Po obřím propadu z června a července přišel o všechno. A nejen to — částku, již investoval, teď sám dluží.

Do akciového trhu v posledních 12 měsících investovalo masově mnoho příslušníků čínské střední třídy. Vláda totiž tyto investice začala propagovat jako součást své strategie rozvoje čínského hospodářství. A skutečně — od června 2014 do června 2015 se index šanghajské burzy více než zdvojnásobil.

Jenže pak přišel krach — růst byl příliš rychlý a během měsíce burza ztratila více než třetinu hodnoty. Na jednu stranu to byla ztráta virtuálního bohatství, na druhou stranu ztráta úspor reálných Číňanů, kteří do akciové horské dráhy vstoupili na jejím vrcholu.

Farmář Jang Čcheng tedy zdaleka není sám, ale jeho příběh ukazuje to nejhorší. „Nejen že ztratil všechno. Ale jeho makléř ho přesvědčil, aby si půjčil víc než milión dolarů (přes 25 miliónů korun), aby koupil akcie na páku. Po prodeji akcií teď dluží přibližně to, co původně ze svých peněz investoval,“ popisuje CNBC. Ano, obchodování na páku, tedy na dluh, při němž můžete získat i ztratit násobně víc, se v Číně stalo velmi populární.

„Nevím, co dělat. Věřil jsem vládě příliš. Nikdy už s akciemi nechci přijít do styku,“ řekl Čcheng.

Vládě se nejdřív podařilo za pomoci nestandardních opatření (zákaz obchodování pro velké vlastníky akcií apod.) zastavit propad a dalšími opatřeními obrátit propad v růst, ale následně toho využily masy lidí a začaly prodávat, a tak čínská burza zase spadla.

Akciová burza v Číně jasné ukazuje důsledky toho, když se trh dostane pod kontrolu politiky a je zcela ve vleku vládní manipulace.

Bohužel i akciové trhy západního světa jsou manipulovány obdobně. Přicuclé na prsou centrálních bank rostou i v době, kdy ekonomika stagnuje.

Z čísel, jež mají nezastupitelně důležitou vypovídací hodnotu o ekonomice, se staly modly, které musejí pořád růst bez ohledu na realitu. To nás přijde ještě draho.