Dienstbier se postará o rovnost holčiček

Dienstbier se postará o rovnost holčiček Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Dienstbier se postará o rovnost holčiček

Na obzoru bude další změna, která nic nezmění a další výdaj, který bude na nic. Podle ministra Jiřího Dienstbiera je třeba vytvořit genderově vyvážené učebnice.
„Jazyk má obrovskou symbolickou hodnotu, a pokud chceme uvést dva ekvivalenty, přičemž jeden ale napíšeme zdrobnělinou, okamžitě tím klesá symbolická hodnota tohoto slova,“ napsal Lidovým novinám Jiří Dienstbier. 

Podle něj jsou dívky v učebnicích zobrazeny jako ty, které mají pečovat, a chlapci jako ti, kteří budou pracovat v technických oborech. „V obsazích učebnic nejde jen o samotný text, často to jsou doprovodné ilustrace či příklady, které jsou genderově stereotypní a znázorňují ženské či mužské postavy v určitých, takzvaně tradičních rolích,“ tvrdí ministr.

Proto je podle něj třeba do učebnic zanést více „genderově citlivých textů“ a ukazovat příklady ženských osobností, které tam teď chybí.

Odborníci v tom ale nejsou jednotní. „Myslím, že děti v tomto ohledu z učebnic zmatené nejsou. Nejsou ke všemu jenom pro ně, je to učební materiál, se kterým pracují i učitelé,“ říká LN dětská psycholožka Ilona Gillernová z Univerzity Karlovy. Učitelky (máme hodně feminizované školství) navíc vycházejí při vyučování ze své vlastní zkušenosti.

Zdá se, že je to další snaha řídit společnost pomocí jazyka. Když budeme správně mluvit, budeme i správně myslet a potom správně konat.

Bylo by zajímavé, kdyby se stát, když už se jeho úředníci zabývají takovými záležitostmi, staral o skutečně důležitá témata, která se týkají rovnoprávnosti. Třeba o důsledky vlny babyboomu, která politiky, lokální i celostátní, vždycky zaskočí a nejsou pak místa ve školkách a školách. Je to věc na první pohled banální, ale do života lidí zasahuje hodně. Mnoho žen by se chtělo vrátit do práce a něco dělat, ale nemohou, protože se musí doma starat o dítě, které nemůže do školky. To už vůbec necháme stranou, jaký kosmický pokrok by byl, kdyby třeba někoho napadlo dát do čekárny pro těhotné matky dost židlí, aby tam ženy s břichem nemusely postávat, než se na ně milostivě dostane řada. Že jsou ženy placeny jinak, než muži, škoda mluvit. Vlastně ne škoda. Mluvit se o tom musí. Jen se zatím autority zabývají tím, jak se v učebnicích mluví o holčičkách. No jak asi. Podle pravdy. Nejdřív by to chtělo změnit praxi.