Špeky nejsou hřích

Špeky nejsou hřích Zdroj: nesehnuti.blog.idnes.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Špeky nejsou hřích? Ale jsou!

Feministky z Brna zahájily kampaň Špeky nejsou hřích na protest proti sexistické reklamní kampani se štíhlými děvčaty a heslem Šperky nejsou hřích. Mýlí se, a měly by si radši jít zaběhat, než učit toleranci k obezitě.

Kristýna Pešáková (164 cm, 58 kg, 1 dítě) je koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva. Je dobrou reprezentantkou hnutí Nesehnutí. Sluníčkářka kovaná a dobře kalená. „Na FSS MU absolvovala magisterské studium oboru Sociální politika a sociální práce, ve kterém pokračuje i v rámci doktorského studia. Několik let byla dobrovolnicí v různých organizacích (CESOP, Ratolest, Amnesty International), později poznala NESEHNUTÍ, ve kterém už zůstala. Nejjednodušeji se s ní setkáte, rozhodnete-li se zapojit do ženskoprávních aktivit NESEHNUTÍ. Zajímá se o téma násilí páchaného na mužích." praví se o ní na serveru Nesehnutí. Již tato charakteristika, zvlášť to násilí na mužích, je alarmující. Tolik sluníčkovitosti se vidí málokdy.

Vzhledem k tomu, že je bojovnice proti bití mužů také literárně činná, provozuje na idnes blog. A na něm zveřejnila pouták na akci - performance - proti sexistické reklamě. „Možná jste si všimli masivní reklamní kampaně firmy Klenoty Aurum, která zavalila Českou republiku. V reklamě naleznete skupinu nahých modelek, oblečených jen do šperků, a vedle nich heslo „Šperky nejsou hřích“. Ženská těla jsou každodenně porovnávána, kritizována a hodnocena. Viz např. dotazování se známých žen, jak to dělají, že jsou tak štíhlé, vyvyšování žen, které již týden po porodu vypadají, jako by nikdy dítě nečekaly, a pranýřování jiných hvězd, které přibraly. Ideál krásy se stává normou. Normou je vypadat perfektně. Perfektnost ale není dosažitelná, protože je fikcí.“

K tomu je na blogísku fotografie dvou děvčat, která jsou nahá, ale vše důležité zakrývají cedulí s nápisem „Špeky nejsou hřích“. A opravdu - ta vlevo je skutečně poněkud tučnější. Sluníčkáři zase ve jménu svého konceptu sexismu lžou, a to hned dvakrát.

Obezita je hřích, protože štíhlý člověk je hezčí než tlusťoch - platí bez ohledu na pohlaví, a těch obézních, u kterých je obezita výsledkem nemoci, je minimum. Většina tlustých má sádlo proto, že jejich denní kalorický příjem převyšuje denní kalorický výdej, či jinak: Proto, že moc žerou a málo se hejbou. Proto je obezita hříchem estetickým. Jestě mnohem větším hříchem je to ale z hlediska lidského zdraví. Je málo rizikovějších koníčků, než je obezita, cukrovka z tloušťky je běžnou chorobou, a obézní mají obvykle všechny představitelné zdravotní faktory v horším stavu než hubení. Včetně například kloubů. Takže zase lež. Sluníčkáři prostě v důsledku svých ideologických předsudků tvrdí úplné nesmysly odporující všem zdravotním poznatkům, které má věda k dispozici. Špeky jsou hříchem hned dvakrát. Na vlastním půvabu a na vlastním zdraví!