Ve Varšavě mají novou mešitu – její duchovní neumí polsky a je napojena na islámské radikály

Ve Varšavě mají novou mešitu – její duchovní neumí polsky a je napojena na islámské radikály Zdroj: profimedia.cz

Ve Varšavě mají novou mešitu – její duchovní neumí polsky a je napojena na islámské radikály

V polském hlavním městě Varšavě byla nedávno otevřena nová mešita. Moderně vyhlížející stavba je výraznou dominantou okolí, je to však současně značně kontroverzní projekt. Kritické hlasy upozorňují především na podivné pozadí investorů a napojení provozovatele na islámské extremisty.


Třebaže provozovatelé mešity odmítají jakékoliv napojení na islámské extremisty včetně islamistického Muslimského bratrstva, kritici stavby upozorňují na členství investora stavby mešity v islamistické Federaci islámských organizací v Evropě (FIOE), která je podle mezinárodně uznávané organizace Pew Research Center právě pod ideologickým vlivem Muslimského bratrstva.

Jako další lež provozovatelů mešity se ukázalo být jejich tvrzení médiím, že polské ministerstvo vnitra zná celý seznam sponzorů a objem jejich příspěvků na stavbu mešity. Mluvčí ministerstva vnitra toto tvrzení odmítla se slovy, že úad žádné takové údaje neshromažďuje.

Mezi polskou veřejností vyvolalo zneklidnění i zjištění, že duchovní správce této nové mešity neumí polsky a je sponzorován státy Perského zálivu. Samotná mešita je spolufinancována ze Saúdské Arábie, což vyvolalo negativní reakce některých politiků. Důvodem jejich nesouhlasných reakcí bylo především to, že je tento ropný stát dlouhodobě znám svou podporou radikálního islámu v Evropě. Panuje tedy důvodná obava, aby se mešita nestala dalším centrem extremismu v Polsku.

Polským politikům se rovněž nelíbí, že Saúdská Arábie sice podporuje šíření islámu v Polsku, ale za pokus o praktikování náboženské svobody či šíření křesťanství hrozí v této arabské zemi trest smrti. Přední německý politolog a umírněný muslim z Německa, Bassam Tibi, prohlásil o provozovateli nové varšavské mešity - Muslimské lize - že vydává knihy islámských radikálů.

Autor je publicista.