Řekové ohýbají pravdu už desítky let, každý to ale bral jako roztomilý folklór

Řekové ohýbají pravdu už desítky let, každý to ale bral jako roztomilý folklór Zdroj: ČTK

Tlustá řecká svatba: Řekové ohýbají pravdu už desítky let, každý to ale bral jako roztomilý folklór

Možná si ještě vzpomenete na vtipný kanadsko-americký film Moje tlustá řecká svatba z roku 2002. Úspěšný byl i u nás. Velmi přesně poukázal na některé vlastnosti Řeků, na které se při současné krizi zapomíná. Tento národ je sám na sebe tak přehnaně hrdý, že to často vyústí až v naprosto nesmyslné konstrukce, kterým Řekové tradičně věří. Bohužel na to teď velmi tvrdě doplatili.

A co vlastně Řekové dlouhodobě tvrdí a co zjevně není pravda?

„My jsme kolébkou demokracie lidstva, takže nás nemáte co poučovat, jak se má řídit stát a jak se to má dělat.“ Tohle tvrzení mají Řekové ve zvláštní oblibě. Vůbec neberou v potaz, že doba stará několik tisíc let se nedá s moderním řízením státu srovnávat. Nikdo pro ně není autoritou, jen oni sami.

„Jsme na přijetí eura dokonale připraveni.“ To tvrdili Řekové, kteří jsou v eurozóně od roku 2001, pořád. Od začátku se přitom vědělo, že před přijetím společné měny fixlovali s čísly a statistikami, aby splnili nutná kritéria. EU se tvářila, že to nevadí. Doplatil na to celý kontinent.

„Dokážeme platit své dluhy.“ O tom přesvědčují Řekové svět i v době, kdy je jasné, že už své současné dluhy nikdy nevrátí. Politické a ideologické absurdity převážily nad zdravým selským rozumem.

„Nebojte se, olympiáda v Aténách nebude pro nás žádným finančním problémem.“ Fanfaronství Řeků neznalo (svět v tomto případě již ale zvedal varovný prst) v případě letních her v Aténách v roce 2004 mezí. Byl to obludný projekt už tehdy velmi zadlužené země. Naprostý nesmysl, kterým si Řekové potřebovali dokázat svoji „velikost“. A opět odkaz na historii – olympiáda přece vznikla u nás.

„Západ není pro nás nejdůležitější a s Tureckem si poradíme.“ Sousedství s Turky bylo pro Řeky vždy problematické, mnohdy až vyloženě nepřátelské. Řecko proto v posledních desetiletích enormně zbrojilo a utratilo nehorázné peníze na armádu. Bylo přitom jasné, že bezpečnost mu zajistí pouze jeho členství v NATO. Vládnoucí levicová strana SYRIZA má přitom ve svém programu uzavření všech zahraničních vojenských základen na území Řecka a hovoří o vystoupení země z NATO. Vzhledem k situaci na Blízkém východě další naprosto šílený nápad, který ale mnoho zejména mladých řeckých voličů vášnivě podporuje.

„Makedonie neexistuje.“ Další řecká specialita. Řekové neuznávají název sousední republiky Makedonie, která je zcela suverénním státem a považují jej za historický název území ležícího na severu Řecka. Atény berou tuto věc dokonce jako ohrožení své územní integrity, což je jejich další výmysl.

„Poradíme si sami.“ Před deseti lety, kdy ještě krize nepropukla naplno, ale kdy už bylo Řecko těžce ohroženo finančními, ekonomickými a strukturálními problémy, to bylo oblíbené tvrzení, ale nezakládalo se (jak jinak) na pravdě. Pak už přišla doba, kdy žádalo zahraničí o jednu půjčku za druhou. Pořád to ale nic nezměnilo.

To je jen několik příkladů řeckého pohrdání pravdou.

Přitom jen málo národů na světě dokázalo s takovou jistotou dlouho tvrdit i věci, o kterých bylo jasné, že jsou předstírané, přehnané, nebo dokonce lživé. K něčemu podobnému se často uchylují také Rusové či Indové. V případě Řecka to ale dosáhlo nebývalých rozměrů. Svět tomu jen přihlížel a považoval to za jakousi „folklórní odchylku“. Odchylka, která už stála v posledních letech stovky miliard dolarů.

Jedno poučení z filmu Moje tlustá řecká svatba, o které jsme mluvili na začátku, by si ale měli vzít právě Řekové. Autorům se v jeho případě podařil skutečný finanční zázrak (mezi producenty patřil i slavný herec Tom Hanks). Rozpočet byl pouhých 5 milionů dolarů, ale tržby celosvětově dosáhly téměř 370 milionů. To vše bez podrazů, výmyslů a ohýbáni pravdy. I řecká svatba dokáže být někdy pořádně tlustá, jen se u toho nemají vymýšlet hlouposti.