Starostové a nezávislí chtějí hejtmany. Stanou se pak i vládní stranou na celostátní úrovni?

Starostové a nezávislí chtějí hejtmany. Stanou se pak i vládní stranou na celostátní úrovni? Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Starostové a nezávislí chtějí hejtmany. Stanou se pak i vládní stranou na celostátní úrovni?

Volby do zastupitelstev krajů se sice budou konat až na podzim příštího roku, ale už teď se zdá, že mohou skončit překvapením. Na této úrovni vytvářejí zajímavé koalice především Starostové a nezávislí, kteří postupně opouštějí spojenectví s TOP 09. Úspěch „starostů“ v krajích by pak mohl mít vliv i na sněmovní volby.

 

Při pohledu na výsledky minulých krajských voleb a těch loňských do zastupitelstva obcí, je vidět, že Starostové a nezávislí si vybírají partnery, kteří mají v některých regionech slušný voličský potenciál. Dokonce to vypadá na to, že jsou kraje, kde by tyto koalice mohly i zvítězit.

Například na Královéhradecku půjdou „starostové“ do voleb s hnutím Východočeši, na Vysočině se dohodli na spolupráci s SNK-ED, v Moravskoslezském kraji s hnutím Ostravak, v Jihočeském dlouhodobě spolupracují s Občany pro Budějovice a v Karlovarském kraji s Karlovarskou občanskou alternativou.

„Jsme přesvědčeni, že nemá smysl tříštit síly, ale dokázat voličům, že jsme schopni se domluvit už nyní před volbami. Chceme kraje rozvíjet jako průhledné, nekorupční a finančně soběstačné. Jen takové kraje mají pro občany smysl,“ řekl první místopředseda STAN Petr Gazdík. Z toho je vidět, že už i toto hnutí „naskakuje“ na módní protikorupční vlnu.

Pokud Starostové a nezávislí uspějí v krajích, tak by je to mohlo posílit i v boji o Poslaneckou sněmovnu. Někteří politici dokonce již dnes odhadují, že o hnutí by se pak eminentně zajímalo kvůli možné celostátní vládní koalici například ANO Andreje Babiše, ale i ostatní strany. „Starostové“ by totiž zřejmě nikomu ideologicky nevadili. Mohou být žádanou nevěstou.

První zásadní krok ale musí udělat Starostové a nezávislí příští rok v krajských volbách, jinak se jejich šance na dalších úspěchy podstatně sníží.