Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Potupa pro Stropnického: Povinné odvody do armády nebudou. Ministr narazil u poslanců

Ministr obrany Martin Stropnický couvá. “Nikdy jsme nebyli pro plošné odvody,” říká najednou, když zjistil, že jeho návrhy neprojdou. Ministr bude hledat alternativu v dobrovolných odvodech. Jeden z nejšílenějších návrhů vlády – plošné odvody mladých žen a mužů – tak nejspíš neprojde.

Plošné odvody do armády přitom již schválila vláda a návrh poslala ke schválení poslancům. Od roku 2017 měl kabinet povolávat k odvodům osmnáctileté muže a ženy. Návrh ale narazil ve výboru pro obranu.

Deník Blesk cituje koaliční poslance z ČSSD i KDU-ČSL z tohoto výboru, kteří se postavili proti plošným odvodům. „Určitě vypadnou věci, které se týkají plošných odvodů,“ uvedl sociální demokrat Antonín Seďa.

Ministr Stropnický (ANO), který plošné odvody vehementně obhajoval, najednou tvrdí, že je nikdy nechtěl. Podle něj ale myšlenka výběrových odvodů narazila u jiných vládních úřadů, podle kterých by mohlo jít o diskriminaci, kdyby odvody nebyly plošné.

Zdá se, že kvůli antidiskriminační mánii už není možné předložit ani normální zákon, takový, který by třeba povolával k odvodu a výcviku jen mladé muže.

Nyní prý ministr a poslanci zvažují jako alternativu dobrovolné odvody, po kterých by následoval několikaměsíční výcvik.

Pro vládu a především ministra obrany Martina Stropnického je neúspěch s plošnými odvody velkou potupou. Je otázkou, jestli by ministr, který obhajoval plošné odvody jako svoji vlajkovou loď a teď alibisticky říká, že je nikdy nechtěl, měl zůstat ve své funkci.