Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal Zdroj: www.facebook.com

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Facebookem letí vlna solidarity s homosexuály. Přidal jsem se

V Americe musí nově všechny státy uznávat svazky osob stejného pohlaví. Toto rozhodnutí vyvolalo obrovskou vlnu nadšení a navíc nyní i tsunami solidarity s plným zrovnoprávněním gayů a leseb. Přidal jsem se.


Rozhodnutí o uznávání registrovaných svazků gayů a leseb ukazuje, že alespoň v USA mají jasno. Období, kdy byla výsostně privátní záležitost - menšinová sexuální orientace - terčem restrikcí, či alespoň pohrdání a posměchu většinové populace, skončila. Svazky mužů se ženami jsou jen jedním typem na lásce a sexu postavených svazků, a je dobře, že stejně jako je v civilizovaném světě pryč diskriminace Židů, měla by být pryč i diskriminace homosexuálů.

V době sociálních sítí je všechno snadné a někdy i globální. Facebook nabídl - ve své jednoduchosti naprosto geniální - nápad, jak nad tím americkým rozhodnutím vyjádřit radost, podpořit gaye a lesby na cestě k opravdu plnému uznání své legitimity. Když kliknete na příslušný link, zabarví vám to profilovku duhově - symbolem jinosexuality: www.facebook.com/celebratepride

Nejsem vášnivým fanouškem Gay Pride pochodu, myslím si, že je sexualita příliš privátní na to, aby se kvůli ní chodilo do průvodu. Ale když jim to dělá dobře, a že se potřebují odreagovat po staletích diskriminace, ať si pochodují. Stejný vztah mám i k Million Marihuana March. Tam taky nechodím, ale plně jej - stejně jako Gay Pride - podporuji, a bude-li to někdo chtít omezovat, budu první, kdo bude prskat.

Nyní s tou profilovkou to je něco jiného. Nejsem sice příznivcem sexuálních masopustů, ale jsem příznivcem rovnosti lidí. Americké rozhodnutí je rozhodnutím ve prospěch rovnosti, svobody a respektu. To chci slavit taky. Takže jsem si obarvil profilovku na duhovo. A svým kritikům ke všem dalším argumentům o celkové zavrženíhodnosti mé osoby nabízím tezi, že jsem ještě ke všemu ostatnímu navíc i „bu..rant“.