Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Miloš Zeman: Prezident (minulosti) hledá Přítomnost

Na včerejšek jsem měl hrozný „učitelský“ sen. Nebyla to taková ta klasika, kdy pedagog bloudí po chodbách a nemůže najít učebnu a čas začátku výuky se blíží, ale něco nového:  Student-diplomant Svatopluk Hujer napsal do diplomové práce – Miloš Zeman doporučuje jíst psy a tvrdí, že jsou výteční hlavně jako prevence proti infarktu a AIDS.

Když jsem se ho, jako vedoucí diplomové práce, dotázal na zdroj informace, v poznámkovém aparátu samozřejmě absentující, tak mi Hujer více než sebevědomě odpověděl: Já to četl v devadesátých letech ve Svobodném slově, když jsem ho pravidelně s dědečkem čítával v hospodě na Piavě (v Brně-Jundrově). Já ho na rozdíl od Vás četl pozorně! Rodina Hujerova už hledá ten výtisk. A čekám na omluvu… Pak jsem se naštěstí probudil.

Náš přímo zvolený prezident republiky u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim řekl, že Ferdinand Peroutka uveřejnil článek s titulkem „Hitler je gentleman“ a k pomnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“

Za velmi závažný problém pokládám, že žádný takový Peroutkův článek s titulkem „Hitler je gentleman“ stále není dohádatelný. Od ledna 2015! Půl roku!

Prezident byl na tuto věc žurnalisty i občany přirozeně opakovaně tázán. Miloš Zeman je v odpovědích stále „svůj“. On zmíněný článek od Peroutky (o glorifikaci Hitlera) kdysi určitě četl - on na rozdíl od Vás (hloupých novinářů)  chodil do Klementina v osmdesátých letech studovat staré Přítomnosti.

Ovčáčkovo (tiskový mluvčí Hradu) následné hledání se stalo terčem takřka celonárodní legrace, a asi není nutné ho připomínat.

A nyní, po půl roce, Zeman vytahuje nové eso – prý dá 100 tisíc případnému nálezci Peroutkova článku. Naštěstí ze svého, ne ze státních peněz.

Také mě napadlo, co takhle dát dotaz dle zákona 106/99 Sb. o svobodném přístupu k informacím, kolik času (člověkohodin) to hledání Hrad a Českou republiku zatím stálo?

Toto je nějaká seriózní práce se zdroji? Takto analyticky postupuje prezident republiky, který si v předvolební kampani, tolik zakládal na své profesionalitě? 

Zastánci přímé volby jste spokojeni co jste/jsme za cca miliardu, která přímá volba stála, dostali?

Je štěstí, že Hrad nezrušil nějakou státní návštěvu s odůvodněním: Pan prezident hledá Přítomnost.

Myslím, že Miloš Zeman by se měl k věci postavit čelem – a říci, zmýlil jsem se.

Jak říkali již staří Římané - Mýlit se je lidské, ale setrvávat v omylu je ďábelské.

Autor je právník a vysokoškolský pedagog.