Úředník

Úředník Zdroj: Marek Douša

MAREK STONIŠ: Nevzdorujme duchu doby, nad Českem vyjde brzy řecké slunce

Evropě už nějaký čas vládne jiný druh logiky. A nepochopí ji jen ten, kdo uvízl v časech, které už dávno nejsou a nikdy se nevrátí. Prostě pošetilec.

Podle staré logiky, někdo hodně drzý by ji mohl nazvat také selským rozumem, by dnešní Řecko muselo už dávno zkrachovat. Nebo tváří v tvář blížící se ekonomické krizi reformovat svůj přebujelý aparát a osekat opulentní život státním zaměstnancům. Zastánce staré logiky si myslí, že odcházet do bohatého důchodu před padesátým rokem života v situaci, kdy stát na vyplácení důchodů nemá a musí si na ně půjčovat u mezinárodních finančních institucí, je nesmysl. Jak říkám, pošetilec.

Zastánce nové logiky, říkejme mu třeba novologik, totiž dobře ví, že správné je půjčit si, přednostně vyplatit státní zaměstnance, zdecimovat soukromé podnikatele – a pak? Pak se uvidí a něco se stane. Třeba se přijme zákon, že dluhy, případně úroky z nich, jsou už tak nemravně vysoké, že splácet je by vlastně byla rovněž nemravnost. Nebo se na kuličkovém počitadle spočítá, že Německo nám dluží bilión eur jako válečné reparace, a že tudíž máme nárok, aby každý německý zaměstnanec, jenž jistě má ve svém blízkém či vzdáleném příbuzenstvu několik divizí SS, platil můj důchod blížící se tomu německému. S výkonem ekonomiky to přece nemá nic společného, ví novologik.

S výkonem ekonomiky ostatně nemá v Evropě společného už skoro vůbec nic, na tom by se s novologikem shodl asi i starologik.

Na čem by se už asi neshodli, je způsob, jak se Řeckem inspiruje politické vedení naší země. Nový služební zákon, který začne platit od prvního července, sice našim státním úředníkům nezaručuje příplatky za dodržování pracovní doby nebo práci s počítačem, jako měli jejich řečtí kolegové, ale i tak si budou za svou státní službu užívat vysokého zaměstnaneckého nadstandardu. „Kdo z vás to má?“ jak by řekl Jiří Paroubek, blahé paměti také milovník řeckého hospodářského zázraku. A proč by se starologik s novologikem neshodli? Protože starologik by tvrdil, že pořizovat této zemi desetitisícové zástupy nové kasty vyvolených úředníků je zbytečným vyhazováním peněz. Provoz státu se navíc nijak nezlepší, spíše naopak. Více byrokratů znamená více byrokracie, předpisů, nařízení, vyhlášek a jiných výdobytků doby, o kterých slušný daňový poplatník nechce ani slyšet.

Brusel si to žádá, odpoví novologik. Zdroje jsou. Bez úřednictva nebyly by dotace. A bez dotací by nebylo dobro.

Starologik reaguje, že člověk i společnost se mají učit z vlastních chyb, a pokud možno je neopakovat. A Řecko je pro něj jedním z oněch odstrašujících příkladů, kam vede absurdní bobtnání státu. Vždyť je to do očí bijící.

Ničemu nerozumíš, dí novologik. A má pravdu, protože má prostě pravdu. Logicky.

A tak vyjde 1. 7. 2015 nad Českou ­republikou řecké slunce.

Text je současně publikován i v novém Reflexu, který vychází ve čtvrtek 18. června 2015.

Reflex 25Reflex 25|Reflex