Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Tisková služba prezidenta Ruské federace

VILIAM BUCHERT: Rusko svůj souboj se Západem opět nevyhraje, bude uzbrojeno a prohloubí tím své problémy

Doby staré studené války se vracejí. Alespoň v podání ruského prezidenta Vladimira Putina, který vzkázal světu, že „tento rok doplní ruské jaderné síly více než 40 nových mezikontinentálních balistických raket, které budou schopny překonat libovolné systémy protiraketové obrany“. Jenže podobné „harašení zbraněmi“ známe v podání Moskvy i z minulosti. Sovětský svaz to nakonec srazilo do kolen a ani v případě Ruska to nebude jiné.

I když Putin neustále tvrdí, jak je Rusko vojensky silné a co všechno dokáže, v souboji se Západem opět prohraje, protože není ekonomicky, vědecky a technologicky tak výkonné a schopné. Nebude mít prostě dostatek zdrojů na to, aby získalo jakoukoli strategickou převahu. Navíc by se mělo podívat kromě Západu i na Východ, protože Čína zbrojí rychlostí, o které se Putinovi ani nesní.

Podle nezávislého institutu SIPRI, který dlouhodobě sleduje náklady na zbrojení ve světě, je situace poněkud jiná, než se Putin světu snaží namluvit. Za minulý rok daly Spojené státy americké na obranu až 610 miliard dolarů. Je to sice o něco méně než v minulosti, ale Rusko investovalo do své armády a zbraní loni „jen“ 84,5 miliardy dolarů. Rozdíl a šance na vývoj a výrobu nejmodernějších zbraní je z toho zřejmý. Přitom Čína zvýšila svůj vojenský rozpočet už na 216 miliard dolarů. A v podstatě podobnou sumu jako Moskva, dala do zbrojení Saúdská Arábie (téměř 81 miliard dolarů). A ještě jedno srovnání, které by mělo být pro Rusy varující: Zatímco amerických 610 miliard na zbrojení tvoří 3,5 procenta HDP USA, tak ruských necelých 85 miliard je 4,5 procenta HDP této země. Finanční zátěž i při několikanásobně nižší sumě je tak pro Rusko větší.

Putin také poněkud zapomíná na to, že zatímco Rusko je ve svých velkohubých prohlášeních osamocené, tak Západ pořád disponuje Severoatlantickou aliancí. A to je dnes zcela zásadní vojenská síla světa, přestože někdy to vypadá, že se nedokáže na některých důležitých věcech dohodnout.

Rusko si samozřejmě může „vyskakovat“ na Ukrajinu, Gruzii a další státy v jeho okolí, protože dobře ví, že kvůli východní Ukrajině s ním Západ do žádné otevřené války nepůjde. Na druhou stranu samotní Rusové (kteří jsou ale Putinovi ukradení) za nesmyslnou politiku svých vůdců jako vždy tvrdě zaplatí. Pocítí to na své životní úrovni.

Vladimir Putin také svět informoval, že „pokud kdokoli ohrožuje ruské území, musí Rusko na tyto země namířit svou výzbroj“. Kdo ale ohrožuje ruské území? Opak je přece pravdou – Rusko vojensky ohrožuje své okolí a předvádí to celou dobu Putinova vládnutí.

Podobně jako za komunistického sovětského vůdce Leonida Brežněva a jeho následovníků, ani Putin svůj souboj se Západem nevyhraje. Nic nezmění ani 40 nových balistických raket, ani to, že je na někoho namíří. Rusko prostě nemá na to, být vůdčí silou světa po žádné stránce, přestože v Kremlu si rádi na to hrají.