Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Globe media / Reuters / Alessandro Bianchi

ANDREA HOLOPOVÁ: Povinné kvóty na uprchlíky možná neprojdou. Brusel narazil a Rakousko přestalo udělovat azyl

Podle italského deníku La Stampa Evropská komise zvažuje, že svůj návrh na zavedení povinných kvót na imigranty stáhne. Prý není dost zemí, které by odpůrce kvót přehlasovaly. Rakousko pak na protest zastavilo udělování azylu cizincům.

La Stampa citují vysoce postaveného diplomata, který tvrdí, že Evropská komise zvažuje, že svůj návrh na přerozdělení uprchlíků z Řecka a Itálie do všech zemí EU stáhne a že místo toho navrhne plán na dobrvolné převzetí uprchlíků.

Téma kvót na imigranty totiž může způsobit rozkol v Evropské unii a ohrozit schengenský systém volného pohybu osob, který je pilířem evropské integrace. Bohatým státům EU vadí, že věština imigrantů nakonec směřuje k nim.

Evropská komise narhla rozdělení 24 tisíc imigrantů z Itálie a 16 tisíc z Řecka do všech členských států. Proti se ale staví země střední Evropy (včetně České republiky a Pobaltí), které dosud žádné muslimské menšiny nemají.

Německo a Francie se ve společném prohlášení ohradily nikoliv proti kvótám jako takovým, ale proti tomu, že kvóty jsou pro ně „nespravedlivě velké“, jinými slovy, že země jako Česko by měly přijmout více imirantů, než kolik navrhla Evropská komise. Podle návrhu by na nás mělo vyjít 1184 uprchlíků, na Německo sedm tisíc tři sta šedesát osm.

Rakouská ministryně vnitra mezitím oznámila, že její země na protest proti neochotě některých států přijmout kvóty zastavuje proces vyřizování žádostí o azyl.

Proti sobě tak v Unii stojí státy, které už muslimské uprchlíky mají a chtěly by, aby se s nimi země střední a východní Evropy „solidárně“ podělily, a země bývalého komunistického bloku, které přerozdělení odmítají.

EU tak hrozí vážná roztržka. La Stampa cituje vysokého úředníka z Bruselu, podle kterého by odmítnutí plánu povinných kvót „mohlo být začátkem konce evropské integrace a útokem na schengenský systém“. Pokud kvóty nebudou přijaty, Itálie prý může nechat migranty putovat dál po Evropě a země jako Německo a Rakousko budou v pokušení obnovit hraniční kontroly.

Jestli Evropskou unii nakonec rozloží vlna uprchlíků z Afriky a Asie a evropské státy se vrátí k pravidelné kontrole hranic, pak zřejmě integrace nestojí na pevných základech.