Anna Šabatová

Anna Šabatová Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Vybírat si do své firmy lidi podle věku je normální, to ombudsmanka Šabatová postupuje nenormálně

Ombudsmanka Anna Šabatová chce podávat žaloby na firmy, které se v dotazníku ptají na věk uchazečů o zaměstnání. Věk je přitom důležitá informace a zeptat se na ni dává smysl. Tažení veřejné ochránkyně práv jde proti zdravému rozumu. Bohužel tomu tak v jejím případě není poprvé.

Parlament projednává novelu zákona o veřejném ochránci práv. Novinkou zákona má být i možnost podávání „veřejných žalob“. Ty by podávala Šabatová například hromadně na firmy, které se v dotazníku pro uchazeče o zaměstnání ptají na věk.

Dnes může podle antidiskrimančního zákona žalovat firmy za diskriminaci v inzerátech a dotaznících jednotlivec, který se cítí poškozený. Šabatová chce rozšířit pravomoci ombudsmana tak, aby žaloby mohla podávat ona jako veřejná ochránkyně práv i tehdy, když nikdo sám za sebe jako poškozený žaloby nepodává.

Antidiskriminační zákon zakazuje v oblastech jako je přístup k bydlení nebo zaměstnání diskriminaci podle věku, pohlaví, etnické příslušnosti či sexuální orientace nebo náboženského vyznání.

Proti zákonu jsou tudíž inzeráty jako „hledám uklízečku“ (diskriminuje muže) nebo „přijmeme horníky“ (dikriminuje ženy). Pokud hudební klub hledá tanečnice, diskriminuje muže a pokud hledá tanečnice do 30 let, diskriminuje navíc podle věku. Když budou modelingové agentury hledat blondýnu, je to jasná diskriminace nejen podle pohlaví, ale možná i podle etnické příslušnosti.

Asi ale funguje v české společnosti zdravý selský rozum, protože dosud žádná taková žaloba zhrzeným potenciálním uklízečem nebo hornicí nebyla podána. A tomu chce Anna Šabatová učinit přítrž! Chce, aby mohla žaloby podávat sama, z moci ombudsmanky a jménem republiky hromadně žalovat firmy a skupiny obyvatel.

Zastavme Šabatovou v jejím tažení, dokud to jde. Poslanci by jakékoliv rozšíření jejich pravomocí měli odmítnout. Nemůžeme přeci podporovat to, co je v rozporu se zdravým rozumem. To, co předvádí nynější ombudsmanka, prostě není normální. Jen tak mimochodem – senátorem či senátorkou může být u nás pouze člověk, kterému je více než 40 let. Není to diskriminace podle věku?