Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Česká i světová média papouškují úplné nesmysly o drogách v Portugalsku

Sedmého června hlásal titulek na serveru lidovky.cz: „Legální drogy v Portugalsku. Umírá tam nejméně lidí na předávkování.“ Rada pro čtenáře, kteří si spěchají koupit letenku do Lisabonu - nejezděte tam, je to úplný nesmysl!

Článek začíná větou, kterou by bylo možné tesat rovnou do lejna. Cituji: „V roce 2001 legalizovalo Portugalsko veškeré drogy. Marihuanu, kokain i heroin, zkrátka vše.“

Je to úplná hloupost, zavádějící nesmysl, a v podstatě i ohrožování lidí, kteří vybaveni touto informací vyrazí do Portugalska a jak budou v Lisabonu před nádražím, tak si zapálí jointa a policie je rovnou zatkne. Podobné texty jako u nás se ale v posledních dnech objevily i v zahraničních médiích.

Skutečnost je taková, že v roce 2001 Portugalsko dekriminalizovalo držení malého množství drog jen pro vlastní potřebu. Tedy zavedlo stejnou právní úpravu, jaká platí u nás. V žádném případě nejde o legalizaci, drogy se v této zemi, stejně jako u nás, nestaly legálním zbožím, nemůžete je nakupovat v nějaké variantě cofeeshopu, a nemůžete je veřejně aplikovat.