Kouření v restauraci

Kouření v restauraci Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Vláda to se zákazem kouření přehnala. Jde o porušení vlastnických práv majitelů

Od příštího roku bude platit úplný zákaz kouření v hospodách. Rozhodla o tom vláda a zákon tak pravděpodobně snadno projde i parlamentem. Poslanci by si ale měli uvědomit, že zákazem kouření pošlapávají vlastnické právo majitelů restaurací.

Počínaje prvním lednem příštího roku bude zakázáno ve vnitřních prostorách „provozoven stravovacích služeb“ kouřit cigarety.

Největším problémem zákona je, že omezuje vlastnictví. Majitel hospody do svého zařízení investoval kapitál a on se za kvalitu služeb zodpovídá svým zákazníkům. Rozhodnutím vlády a poslanců může restaurace ze dne na den přijít o klienty a zkrachovat.

Proč se kabinet rozhodl pošlapat vlastnické právo takovýmto způsobem? Aby chránila nekuřáky?

Ne tak docela. Nekuřáci paradoxně budou potkávat kuřáky na chodníku před hospodou, místo aby kuřáci kouřili tam, kam nekuřáci nechodí – třeba do vyhrazených uzavřených prostor v restauraci . Kouřit se bude smět ve veřejném prostoru, jako v parku nebo na chodníku, kde kouř může otravovat nekuřáky, ale nebude možné provozovat kuřáckou restauraci, kde by mohli být jen kuřáci nebo lidé, kteří kouř tolerují. To má být ochrana nekuřáků?

Zakázáno bude také používání takzvaných elektronických cigaret, ze kterých žádný kouř nejde. Jde tedy o ochranu nekuřáků nebo o něco jiného?

Zdá se, že vláda nás chce především vychovávat. Jako rodič malým dětem, chce vláda dospělým lidem vnucovat, co je správné a co je špatné. A to by rozhodně nemělo být její úlohou. Za výchovu dětí jsou odpovědní rodiče a dospělí jsou za své chování odpovědní sami. Prostě stát není náš rodič.

Jestli si politici myslí, že je kouření špatné, ať jdou sami příkladem a přestanou kouřit. Jejich snaha nás vychovávat nesmí vést k omezování základního principu nedotknutelnosti vlastnictví. To je cesta do socialismu, a tam přece nechceme.