Ostrov Lampedusa. První kontakt s vysněnou Evropou.

Ostrov Lampedusa. První kontakt s vysněnou Evropou. Zdroj: Globe media / Reuters / Alessandro Bianchi

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Uprchlíky ze Středozemního moře musíme vracet

Jenom za tento weekend z moře u Itálie vylovili přes pět tisíc ilegálních imigrantů do Evropy. Běženci jsou hlavně muslimové, a to, že si je na vlastních lodích vozíme do Evropy, je kontinentální sebevražda.

Jenom pár čísel pro orientaci: Do Itálie se letos vypravilo - hlavně z Libye - přes čtyřicet tisíc lidí. Odhad do konce roku hovoří o dvou stech tisících. Půjde hlavně o Syřany, Eritrejce a Afgánce. A jak vypadá realita jejich cesty v dnešní praxi? Dostanou se nějak do Libye či Sýrie, odkud startují čluny, zaplatí pašerákům lidí kolem pěti šesti tisíc dolarů za osobu, a pak se vydají na chatrné bárce na nesmírně riskantní cestu. Někteří se cestou utopí. Jiné - křesťany - cestou pobijí jejich muslimští kolegové - uprchlíci. A zbytek vylodí italské a dnes už vlastně skoro evropské loďstvo, a poslední kus jejich vysněné cesty do Evropy je odveze evropskými loděmi. Pak je umístí do táborů a za pár týdnů je bude Unie rozmisťovat do jednotlivých členských států.

Je samozřejmě zcela nepřijatelné na ty lodě s uprchlíky střílet a potápět je. Skoro stejně nepřijatelné je ale i to, co děláme nyní. To je také, stejně jako by bylo potápění lodí s uprchlíky, počátek genocidia. Ovšem genocidia nás samých. Tím, že si sem ilegální imigranty z milosrdenství sami vozíme, je pomalou sebevraždou původních evropských populací.

Přitom recept je zcela jednoduchý, osvědčený a v praxi vyzkoušený. Austrálie, na kterou je obrovský imigrační tlak z jihovýchodní Asie, uzavřela s Kambodžou dohodu o běžencích. A ty, které australské lodě vyloví z moře, rovnou převezou nikoliv do Austrálie, ale do asijského uprchlického tábora v Kambodži. Rozhodně si zachráněné běžence nepouští na vlastní území.

Evropa je neschopná domluvit s některou z libyjských vlád, s marockým králem či s režimem v Alžírsku, aby (samozřejmě za nemalé peníze) na kusu svého území nechali vybudovat uprchlické tábory pod evropskou správou, do kterých bychom vylovené imigranty vozili. Bylo by to nehumánní vůči těm nebohým běžencům. Bohužel stav, kdy si je na poslední kousek cesty ještě ke všemu sami dovážíme, je nehumánní k Evropanům.