Irák

Irák Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Západ si neumí poradit s Islámským státem. Čeká Blízký východ apokalypsa?

Džihádisté z organizace Islámský stát obsadili hraniční přechod Tanf mezi Sýrií a Irákem v provincii Homs. Oznámila to v pátek BBC. Co to znamená? Že syrský diktátorský režim Bašára Asada už nekontroluje ve své zemi žádný hraniční přechod do Iráku. Ani Západ (a jeho arabští spojenci), který bombarduje pozice muslimských radikálů, ve svém tažení zatím neuspěl. A může být ještě hůř.

Navíc americký prezident Barack Obama opatrně v rozhovoru pro časopis The Atlantic přiznává, že boj s extremisty je na Blízkém východě neúspěšný. Prý ale válka s Islámským státem ještě není ztracena.

A kdy bude ztracena? Zjistíme to vůbec někdy?

„Výcvik iráckých bezpečnostních sil a budování systému velení a řízení neprobíhají dostatečně rychle,“ řekl k tomu Obama. U toho však zapomněl dodat, že v roce 2003 to byla právě americká okupační správa, jež po pádu režimu Saddáma Husajna v Iráku zrušila armádu i většinu policejních složek. Začaly se budovat nové bezpečnostní struktury. Jenže ty dodnes nefungují! Celá akce přitom stála už přes 25 miliard dolarů. Doslova vyhozených do pouště.

Bylo to vidět před několika dny, kdy zbytky irácké armády v panice prchaly před islamisty z významného města Ramádí, které se nachází jen něco více než 100 kilometrů od metropole Bagdádu.

Jak však chce Západ a jeho spojenci vlastně vyhrát válku s Islámským státem? To vůbec není jasné. Protože bez pozemní operace to zjevně nepůjde. Bombardování sice zničilo spoustu cílů radikálů, ale nijak jim nezabránilo v postupu na další rozsáhlá území Sýrie i Iráku.

Sýrie je přitom v totálním rozkladu, země je rozkouskovaná a rozdělená na desítky oblastí, jež drží ozbrojenci nejrůznějších skupin. Slepit ji dohromady v podstatě nebude mnoho let možné, pokud někdo neuplatní rozhodující sílu. To si ovšem může vyžádat statisíce mrtvých a další milióny uprchlíků.

V Iráku jsou proti islamistům bojeschopní pouze Kurdové a ší’itské milice, které podporuje Írán. Situace připomíná stav před vypuknutím naprosté katastrofy.

Co chtějí tedy Amerika, Evropská unie, její spojenci, Rusko a další země udělat? Nechávají Blízký východ napospas islamistické apokalypse?

Nevíme, netušíme.