Řecký soud rozhodl podle islámského práva šarí’a v neprospěch místní muslimky

Řecký soud rozhodl podle islámského práva šarí’a v neprospěch místní muslimky Zdroj: profimedia.cz

To se děje v EU: Řecký soud rozhodl podle islámského práva šarí’a v neprospěch místní muslimky

Islámské právo šarí’a se stává nedílnou součástí některých soudních rozhodnutí v rámci Evropské unie, a to včetně jeho diskriminačních částí. Osobně se o tom přesvědčila jedna muslimka v Řecku, v jejíž neprospěch rozhodl Nejvyšší řecký soud s odkazem na zákony tohoto práva.


Muslimka Molli Sali se obrátila na soud s nárokem na dědictví po zemřelém manželovi. Jaké bylo ale její překvapení, když jí řecký Nejvyšší soud oznámil, že se ve sporu bude rozhodovat podle islámského práva šarí’a.

Soud se ve svém rozhodnutí odvolává na smlouvu se sousedním Tureckem. V této smlouvě z roku 1923 je uvedeno, že věci týkající se rodinných záležitostí turecké (muslimské) menšiny se v Řecku budou soudit podle práva šarí’a. A tedy v tomto sporu v neprospěch vdovy.

Jenže aby nebyl celé tragikomické situaci na půdě členského státu Evropské unie konec, celá věc je mnohem komplikovanější.

Manžel řecké muslimky zemřel už v roce 2008 a ona se poté začala s některými rodinnými příslušníky soudit o pozůstalost. Řecký soud rozhodl v první instanci podle místního sekulárního zákona ve prospěch vdovy, avšak celá věc se dostala až k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl v její neprospěch s odkazem na islámské zákony. A postoj Nejvyššího soudu nepřímo podpořil i Meco Cemali , náboženský představitel a znalec islámského práva z řeckého města Komotini, a to slovy, že šarí’a musí vládnout světu.

Rozhodnutí soudu samozřejmě vdovu rozhořčilo. Zdůraznila, že se cítí být na prvním místě Řekyní a až pak muslimkou a požaduje, aby soud jednal podle sekulárního zákona a ne podle islámského práva, které ji tím pádem diskriminuje.

Celá věc je teď u Evropského soudu pro lidská práva a je to asi první případ, kdy muslimka žaluje evropský soud pro rozhodování podle islámského práva. O případu rozsáhle referoval světový tisk včetně deníků The Guardian, Le Monde či Washington Post.

Islámské právo zakazuje, aby muž odkázal veškerý majetek své ženě, případně jinému člověkovi, a znevýhodňuje ženy, kterým podle tohoto náboženství přísluší mnohem menší podíl z dědictví než mužům. Řecko je jednou z mála zemí Evropské unie, která legálně dovoluje praktikování islámského práva šarí’a s odkazem na náboženskou svobodu menšin.

Autor je publicista.