Lidé demonstrovali proti narůstajícímu násilí vůči Židům

Lidé demonstrovali proti narůstajícímu násilí vůči Židům Zdroj: Archiv

Z Norska exkluzivně: Lidé demonstrovali proti narůstajícímu násilí vůči Židům

Zhruba 1500 lidí s izraelskými a norskými vlajkami pochodovalo v neděli hlavním městem Oslem, aby protestovali proti vzestupu antisemitismu v Evropě a za solidaritu s Izraelem.

Demonstraci organizovalo několik křesťanských organizací. Jak uvedl jeden z účastníků,chtějí ukázat, že Norové chovají k Izraeli přátelské vztahy a chtějí se postavit vůči nárůstu protižidovských útoků v Evropě. Atentáty vůči židovským cílům nedávno zažily Brusel, Paříž a Kodaň.

Demonstranti také chtěli ukázat solidaritu s Izraelem v situaci, kdy má Norsko své oficiální zastoupení v Palestině a palestinskou autonomní správu finančně sponzoruje.

Na demonstraci vystoupila předsedkyně vládní pravicově-liberální Progresivní strany Siv Jensenová. Ve svém projevu řekla, že boj proti antisemitismu v Evropě neskončil. Podle ní si Izrael jako země, která čelí tolika nepřátelům ve svém okolí, zaslouží podporu. To neznamená, že musíme souhlasit s každým izraelským krokem, dodala

O kousek vedle se konala demonstrace na podporu Palestiny, které se účastnila asi padesátka demonstrantů. Obě akce proběhly v klidu.