Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Ladislav Němec / Mafra / Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Zeman na nalezení neexistujícího článku vyhlásil odměnu

Pokud Jiří Ovčáček článek o tom, že Hitler je gentleman, nenajde do 30. června, tak z vlastní kapsy vypíše Miloš Zeman odměnu pro toho, kdo ten článek objeví. „Protože vím, že vím na sto procent, že ten článek existuje, protože jsem ho sám četl,“ řekl v neděli v rozhovoru pro server blesk.cz Zeman.

Kolik dostane nálezce neexistujícího článku? „Bude to částka dostatečná na to, aby motivovala archivního badatele a ten se pokusil tento článek najít,“ pravil.

Přesně 2 717 405 občanů zvolilo prezidentem lháře Zemana. Došlo jim to?
Prezident "dolních deseti milionů občanů" Miloš Zeman dostal v druhém kole prezidentské volby 2 717 405 hlasů, tedy 54,80 procenta těch, co přišli volit. Jeho soupeř Karel Schwarzenberg dostal 2 241 171 hlasů, tedy 45,19 procenta. Když toto napíšeme, ozve se hlas zdravého zemanovského jádra, které konstatuje, že pražská kavárna neunesla porážku. Pražská kavárna, kdyby existovala, by unesla ledacos, tak jako by to musela unést i v minulosti, kdyby existovala.

Vítězný lhář

Protože žádná pražská kavárna není, mohou aspoň ti, kdo mají vkus a umí počítat, říci svůj názor. Zeman vyhrál dosti těsně. Vyhrál s velkou pravděpodobností kvůli lžím (pověstný inzerát v Blesku, zapojení dojemné paní Klausové, která za to pak dostala velvyslaneckou trafiku, pak ještě pana Klause, který tu roky předstíral protizemanovský boj, než nám došlo, některým, že je to podfuk na prosťáčky – kterými jsme mnozí sami byli.
Zeman se také v přímém přenosu dopustil jasných lží, třeba tvrdil, že v rodovém sídle, kde žije Schwarzenbergova žena Theresa, stále visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi. Zámek přitom rodině už tři sta let nepatří a žádné hákové kříže tam nevisí. Zeman se pak za nařčení omluvil. Ale prezidentem se stal, že. To pak omluvy nebolí.

Velká mlha

Zeman je také soudně usvědčený lhář. Zeman v červnu 1999 označil Brezinu jako příklad zkorumpovaného žurnalisty. „Když si přejete nějaké konkrétní důkazy o korupci novinářů, dovolte, abych vám jeden dal,“ Brezina tehdy obhajoval jadernou energetiku, ale nikdy se neprokázalo, že by to dělal na objednávku společnosti ČEZ a za její peníze. Zeman se hájil svým běžným způsobem, že to slyšel, což soudům některých stupňů původně stačilo. Vypadalo to, že je možné na někoho házet hnůj s tím, že to dotyčný „slyšel“. A tak dále. Zemanovské lhaní už je za ty roky skoro samostatný pojem.

A nakonec to schytal Ferdinand Peroutka. Protože žádný takový článek o Hitlerovi gentlemanovi z Peroutkova pera neexistuje, zvolil Zeman svou běžnou taktiku. Plán B spočívá v oddalování, mlžení a pomocných argumentech. Peroutka napsal jiné podobné věci, Peroutka napsal článek o Hitlerovi, sice ho pak za něj gestapo zavřelo do koncentráku, ale vlastně až o několik měsíců později a ani to pořádný koncentrák nebyl.
A navíc všechna moralizující moudra pronáší mluvčí Ovčáček, bývalý spolupracovník komunistických Haló novin.

2 717 405 občanů by mělo uvažovat, kam dali rozum, když tohoto lháře volili prezidentem. Jenomže vkusu některých odpovídá natolik, že jim to dodnes nedochází. A pokud žádný historik ten článek nenaajde ani po takové lákavé nabídce, co se ukáže? No přece že historici jsou úplně neschopní, ne?