Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ČTK

VILIAM BUCERT: Vládní bordel: V květnu 2015 politici řeší peníze z EU, které zde měly být od ledna 2014

Některým mechanismům bruselské byrokracie obyčejný Evropan nemůže rozumět, protože jsou nesmírně složité. Ovšem české vlády se snaží překonat i nepřekonatelné. Svědčí o tom zcela absurdní diskuse o čerpání peněz z EU, které jsme svědkem už několik týdnů. Přitom by nám nemělo uniknout to nejpodstatnější – hovoří se o penězích, které měly do Česka dorazit od ledna minulého roku. Jenže píšeme květen 2015.

O co jde?

Ministři (Karla Šlechtová se pře s Andrejem Babišem) říkají rozdílné informace o Monitorovacím systému pro fondy EU na období let 2014 až 2020. Bez něj ale není možné čerpat evropské peníze na tisíce projektů. Jenže audit ministerstva financí zakázku na monitorovací systém tvrdě zkritizoval a problému se teď věnuje Evropská komise, česká Poslanecká sněmovna, vláda i Nejvyšší kontrolní úřad.

Proč by ale podobný bordel státu měl zajímat občany, podnikatele a firmy? Všechny dotčené zajímá, zda a kdy budou moci žádat o peníze. V novém programovém období EU na roky 2014 – 2020 je pro Česko určeno 652 miliard korun. Zatím jsme ale nevyčerpali ani halíř.

Kauza se přitom netýká pouze současné vlády. Zakázka na monitorovací systém spadá do působnosti více ministrů: Největší část za 944 milionů do doby vládnutí Kamila Jankovského, který tento post zastával v Nečasově vládě. Další část zakázky za 380 milionů pak byla schvalována za éry bývalé ministryně, dnes eurokomisařky Věry Jourové a posléze její nástupkyně Karly Šlechtové (ANO). Mezitím ještě v roce 2013 vládla Zemanova vláda údajných odborníků pod vedením Jiřího Rusnoka. Ta zřejmě nedělala vůbec nic, ostatně proč by „odborníci“ něco dělali…

Bohužel naše neschopnost vyčerpat evropské peníze je trvalá, jen v současnosti se absurdita stupňuje. Například ke konci minulého roku dostali autoři projektů u nás z EU 504,7 miliardy korun. To bylo 73 procent z celkové sumy za už skončené období 2007 až 2013. Peníze se ale dají ještě dočerpat i letos. Zbývá 200 miliard. Kolik z nich zůstane nevyužitých?

Samotné dotace EU jsou svým způsobem problematické, protože často deformují ceny a trh. Příklad Řecka je v tomto nesmírně varující. Jenže to, co vyvádějí české vlády a ministerští úředníci je skutečně ještě absurdnější.