Islamisté Libye

Islamisté Libye Zdroj: Reuters/Esam Omran Al-Fetori

VILIAM BUCHERT: Pokud se Evropa pustí kvůli uprchlíkům do války v Libyi, skončí to neslavně. Utečence ale zastaví jen síla

Pohled na tisíce umírajících uprchlíků ve Středozemním moři je nesnesitelný. Řešení se musí urychleně hledat, jenže nikdo netuší, jaké je to správné. Hovoří se dokonce o možném vojenském zásahu v rozvrácené Libyi. Jenže, jak známe náš Západ, to skončí s největší pravděpodobností fiaskem a podpoří to pouze některé skupiny, jež nijak demokracii a svobodu nemilují.

Účinné by bylo vracet uprchlíky ihned zpátky do jejich domovských států. Jenže kde to vlastně je? Často nemají doklady, cestují s falešnými pasy a uvádějí nepravdivé údaje. Když vyrazí utečenci například z Libye k břehům Itálie (to je v poslední době nejčastější), tak to nejsou jen Libyjci, ale obyvatelé mnoha zemí Afriky či Blízkého východu. Vrátit je tedy do Libye, kde se jich opět zmocní zločinecké gangy? Nebo někam do Ghany, Mauritánie či Súdánu? V podstatě je to neřešitelný problém z finančního i logistického hlediska.

Řešením by samozřejmě bylo rozprášení gangů převaděčů v místech, odkud lodě k evropským břehům vyrážejí. Není tak složité zjistit, kde to přesně je. Ale to by šlo pouze s použitím vojenské síly. Navíc při precizních pozemních operacích, protože výsledkem bombardování by zcela jistě byla spíše smrt nevinných uprchlíků než zkušených bojovníků a zločinců. Pozemní operaci ale opět nikdo nechce.

Zaútočit na Libyi sice možné je, ovšem tato země je rozkouskovaná na mnoho částí (dokládá to přiložená mapa, která dokumentuje situaci k 17. dubnu). Ovládají ji nejrůznější skupiny – od islamistických až po teroristické. Situace je zcela nepřehledná, chaotická, blíží se naprosté anarchii. Kdyby Západ potlačil jednu skupinu, vynoří se pak na místě jiná, dost možná ještě horší. Válčit v této zemi momentálně proto nedává smysl.

Libye je rozkouskovaná na mnoho částí Libye je rozkouskovaná na mnoho částí|Thomas van Linge (@arabthomness)

Variantou by byla vojenská námořní blokáda Libye, jež by prostě z libyjských teritoriálních vod lodě s uprchlíky nepustila, vrátila by je zpět. Má však na něco podobného vůbec Evropa sílu, odhodlání, peníze a výzbroj? Bez pomoci USA rozhodně ne (a jsme pořád u téhož – Evropané rádi pohrdlivě hovoří o Americe, ale sami sílu na žádné řešení nemají). Také by to bylo technicky náročné, protože libyjské pobřeží je hodně dlouhé.

Jak ale uprchlickou vlnu zastavit jinak než silou, na to nemá nikdo odpověď. Všechny varianty jsou zatím špatné a neúčinné. Proto budou uprchlíci umírat ve Středozemním moři dál. Bohužel.